Кропивничани не поспішають укладати охоронні договори на пам’ятки архітектури

Перегляди: 1438

У Кропивницькому представники відділу з охорони культурної спадщини управління містобудування міськради в рамках інвентаризації пам’яток намагаються укладати охоронні договори з власниками, балансоутримувачами та користувачами будівель, що мають історичну цінність.

Як розповіла CBN керівник відділу Надія Лісняк, кропивничани не поспішають виконувати свої обов’язки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про договори вони згадують, лише коли зачіпаються їхні інтереси. Наприклад, одні мешканці будинку хочуть добудувати коридор, а інші - проти. От і звертаються з приводу порушення норм законодавства.

Надія Лісняк нагадала, що, згідно з законом «Про охорону культурної спадщини», всі власники чи орендатори об'єктів культурної спадщини незалежно від форм власності на ці об'єкти зобов'язані укласти охоронний договір. Крім того, відсутність такого договору не звільняє особу від обов'язків, встановлених законом.

Якщо юридичні особи будуть проводити будь-яких незаконні робіти чи неналежним чином утримувати будівлі, їм доведеться заплатити від тисячі до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За ухилення від підписання охоронного договору або за порушення режиму використання пам'ятки штрафні санкції становлять від ста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що стосується фізичних осіб, то, згідно з адмінкодексом, вони будуть вимушені виплатити штрафи від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Надія Лісняк також звернула увагу на те, що 2017 року змінилися державні будівельні норми з реставрації пам’яток, на що треба звернути увагу власниками, балансоутримувачам та користувачам, адже вони стосуються не тільки зовнішнього виду пам’яток, а й внутрішнього оздоблення.

Так з Переліку пам’яток містобудування вже треба вилучити 10 будинків, які їхні власники переробили так, що вони втратили історичну цінність.