Кіровоградська ОДА: скандал навколо Заваллівського ліцею – надуманий

Перегляди: 1488

Скандал навколо Заваллівського ліцею - надуманий.

Так прокоментував CBN інформацію про закриття гуртожитку при закладі, яку озвучила сьогодні, 21 вересня, під час сесії обласної ради жителька селища Людмила Виговська, заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ситуація надумана і емоційно накручена. Ще влітку районна рада як власник прийняла рішення про перетворення звичайної школи-інтернату, як того і вимагає закон про освіту, у ліцей. І в статуті зазначила, що у заклада є гуртожиток для тих дітей, яким далеко і незручно щодня їздити додому. Ці діти перебувають там з понеділка по п'ятницю, поки триває освітній процес, а на вихідні їдуть додому», - сказав він.

Заваллівський ліцей працює, як це зазначено в статуті.

«Причини ситуації, яка склалася навколо гуртожитку, вивчає обласне управління освіти. У середу в селище приїздили фахівці, які наразі готують свої висновки. Обов'язково нададуть оцінку, чому накручена ситуація, оскільки навпаки - закладу надана можливість розвиватись», - зауважив Сергій Коваленко.

Він підкреслив, що Кіровоградщина займає одне з лідируючих місць в Україні по охопленню дітей, які залишилися без батьківського піклування, сімейними формами виховання. Так, в Заваллівському ліцеї є 12 дітей, яких виховують опікуни. Та усі вони можуть за потреби залишатися у гуртожитку.

За словами директора закладу Віталія Самара, ніхто закривати гуртожиток наміру не має.

«Єдине, ми прийняли рішення про те, що два десятки дітей, які навчаються у нас із Завалля і Жакчика, тепер ночуватимуть удома. До ліцею їх підвозитиме шкільний автобус», – повідомив він в інтерв'ю «КП».

Очільник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський пояснив, що відповідно до чинного законодавства, нині вивчається питання про влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у гуртожитку, у родини.

«Першочергове завдання – родинна форма виховання. А вже друге питання – чи буде актуальним і затребуваним гуртожиток у майбутньому. Але за будь-яких умов, діти там знаходитимуться доти, доки батьки та опікуни не вирішать забрати їх на навчання до інших закладів освіти», – додав він.