У Кропивницькому на закупівлю медпрепаратів лікарня отримує 5% коштів від потреби

Перегляди: 872

Підводячи підсумки дворічної роботи своєї команди в МОЗ, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що лікарні закуповують ліки з нового списку життєво необхідних лікарських засобів, аби надавати їх пацієнтам безкоштовно.

Однак кропивничани продовжують купувати ліки за свій кошт. Журналіст CBN з’ясовував, чому так відбувається.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Міста не забезпечені достатнім фінансовим ресурсом, щоб 100-відсотково задовольнити існуючу потребу. Бюджет галузі затверджений на рік, і цих видатків навіть не вистачає на покриття заробітної плати медпрацівникам та інших захищених статей», - прокоментувала слова Супрун керівник міського управління охорони здоров'я Оксана Макарук.

«З 100 % того, що ми закладаємо на придбання медичних препаратів, ми отримуємо лише п'ять», - розповів головний лікар лікарні швидкої допомоги Руслан Іванов.

За його словами, лікарні потрібно 12 мільйонів гривень, та отримує вона на рік лише 663 тисяч.

«З цієї суми, поділеної на 12 місяців, ми повинні безкоштовно надати медичну допомогу ветеранам війни, учасникам бойових дій, дітям війни, інвалідам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи та ліквідаторам аварії на ЧАЕС, дітям-інвалідам та дітям-сиротам», - сказав він.

За кошти бюджету потрібно закупити наркотичні препарати, рентген-плівку, реактиви для лабораторії тощо.

За словами Іванова, подібна ситуація спостерігається у багатьох лікарнях.