Кіровоградщина завершує підготовку до відзначення сторіччя Сухомлинського (ФОТО)

Перегляди: 3354

Текст і фото: Олена Сідорова

Кіровоградщина завершує підготовку до відзначення століття з дня народження видатного педагога Василя Сухомлинського.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Область чекає сотні вчителів із України та інших держав, а також міністра освіти і науки Лілію Гриневич. У селищі Павлиш Онуфріївського району, який стане основною локацією святкування, бо тут тривалий час жив і працював Сухомлинський, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко зібрав оргкомітет, аби перевірити готовність області до події.

Підготовчі роботи до відзначення тривали рік. За цей час у Павлиші відновили педагогічно-меморіальний музей, відремонтували дороги і оновили школу.

У наповненні музею активно брала участь донька Василя Сухомлинського Ольга. Вона надала фото й особисті речі, а також ділилася баченням, як має виглядати музей. Там півроку працювали над експозиціями та інтер’єром, встановили сучасне освітлення, замінили опалення та електрику, оновили концепцію і перепланували приміщення, аби екскурсійний маршрут був зручнішим. Музей повністю відтворює автентику умов, у яких працював і жив Сухомлинський.

За словами очільника управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимира Таборанського, торік область прийняла програму відзначення сторіччя, на яку спрямували більше семи мільйонів гривень із обласного бюджету.

– Протягом року вже відбувалися різноманітні заходи, зокрема обласний педагогічний марафон «Штрихи до портрета Василя Сухомлинського». 28 вересня, у день народження Сухомлинського, на базі музею відбудеться восьма, завершальна локація цього марафону. Також уже провели зліт молодих вчителів, педагогічну олімпіаду, обласний конкурс дитячих малюнків, конкурс на офіційний логотип до сторіччя, – розповів Таборанський.

1 жовтня у Павлиші зустрічатимуть міністра освіти і науки Лілію Гриневич.

3 жовтня відкриють пам’ятну дошку Василю Сухомлинському на фасаді Інституту післядипломної педагогічної освіти.

4 жовтня відбудеться офіційна частина заходу в обласному театрі. У педагогічному університеті у цей день стартують Х міжнародна науково-практична конференція та XХV всеукраїнські педагогічні читання.

5 жовтня конференція продовжиться у Павлиші. Очікуються делегації з Києва, представники міжнародної педагогічної спільноти з Казахстану, Китаю, Польщі, Австралії, Німеччини.

9 жовтня з’їдуться понад три сотні директорів шкіл із Китаю, які є послідовниками Сухомлинського і шанують його творчу та педагогічну спадщину.

Протягом жовтня музей прийматиме численні делегації з усієї України.

До кінця 2018 року у навчальних закладах області проходитимуть різні тематичні заходи, зустрічі, читання, постановки казок.

– Це знаковий рік, знакова подія для вчителів і науковців, – наголосив очільник області Сергій Кузьменко. – Тому область чимало зробила для того, щоб цей захід пройшов на достойному рівні – подбали про відновлення музею, інфраструктуру навколо Павлиша, ремонти доріг, благоустрій територій, провели і про осучаснення умов навчання для дітей. За кілька днів підготовчі роботи завершуємо і готові приймати гостей.