Кіровоградщина іде в плюс

Перегляди: 1049

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Часто доводиться читати диванних скептиків, які в Інтернеті пишуть: все пропало, кругом «зрада», у нас криза, все валиться. Хлопці, ви хоч би на кількість машин навколо подивилися, а краще по районах поїздили.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

А в районах реально приростає. Не в усьому, не у всіх сферах, але відмінно видно розвиток, повірте журналісту, який регулярно буває майже у всіх куточках Кіровоградщини.

Днями був у Панчевому Новомиргородського району. Там будують нову амбулаторію, точніше сказати, не нову, а першу! Начебто село велике, до двох тисяч населення, але своєї медицини там давно не було. У царські часи був якийсь «фершал», в радянські - лише медпункт при школі. Серйозно хворих везли в Новомиргород - відстань невелика, але все ж. Тепер тут буде своя невелика поліклініка, нехай вона і називається амбулаторія.

На місці - по суті, на пустирі, де кілька місцевих торгували овочами з городу, - небувалими темпами йде будівництво. Практично зведено стіни будівлі на 22 приміщення, але вся справа в тому, що роботи розпочалися лише 14 серпня! А закінчені вони повинні бути за графіком 30 листопада! Тобто за три з половиною місяці з нуля створять повноцінну будівлю амбулаторії, де вже буде необхідне медичне обладнання, а частина будівлі - це житло для медиків.

Кореспондент «УЦ» запитав у голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка: «Може, на відкриття запросити представників Книги рекордів України - такі темпи будівництва реально в країні унікальні?» На що Сергій Анатолійович відповів: «Ми не для рекордів працюємо, а для виконання тих зобов'язань, які на себе взяли. На початку 2018-го ми заявили, що побудуємо протягом року 18 амбулаторій у Кіровоградській області. Є технічні труднощі, є питання, пов'язані з роботою системи "Прозоро". Є й проблеми з відсутністю конкуренції на ринку будівельних робіт, у нас на кількох тендерах реєструвався лише один учасник, а згідно з законодавством, в такій ситуації конкурс не проводиться, має бути більше одного учасника. Говорити, що все ідеально і просто з будівництвом амбулаторій, не варто. Але ми докладаємо всіх зусиль, щоб у 2018 році в області запрацювали 18 нових амбулаторій, щоб вони були мебльовані, обладнані необхідним обладнанням, у них були машини "швидкої допомоги".

Обласна державна адміністрація тримає під контролем цей процес. Зараз роботи ведуться на 14 амбулаторіях по всій області (чотири вже побудовані, працюють. - Авт.). До кінця року всі повинні бути побудовані».

Амбулаторії - що в Панчевому, що в інших селах, - будуються за типовим проектом - це здешевлює роботу, не потрібно замовляти окрему проектно-конструкторську документацію. Вона і так не дешева за нинішніми цінами - зараз на будівництво Панчевської амбулаторії витрачено вже 1 мільйон 300 тисяч гривень, все з державного бюджету, і гроші туди підуть ще. Поки зведені стіни, завезені елементи для облаштування системи водовідведення та розпочато роботи з облаштування цієї системи, - ну немає в нас у селах каналізації.

Перед тим як оглянути будівництво, керівник обласної адміністрації побував у Панчевській школі, подарував їй мультимедійний проектор. Походив по школі і кореспондент «УЦ». У досить великому навчальному закладі все до єдиного вікна - сучасні, металопластикові. Можу перерахувати кілька шкіл у Кропивницькому, причому навіть з тих, що вважаються «най-най», де ще чимало вікон, які пам'ятають дідуся Брежнєва. Загалом, у школі там усе добре, як на сторонній погляд.

Потім Сергій Кузьменко поїхав у Новомиргород, де у нього заздалегідь був призначений особистий прийом громадян. Чесно, прийом дещо здивував. Жителі міста й навколишніх сіл приходили з проблемами, які не належать до компетенції керівника області, ну не його рівень. Якийсь дерево скоро впаде на будинок, якийсь шматочок землі не можуть поділити... Сергій Анатолійович просто зателефонував міському голові Новомиргорода Ігорю Забажану і попросив вирішити ці питання, звичайно, Ігор Валерійович пообіцяв невідкладно розібратися.

Наостанок голова обласної адміністрації провідав районну дитячо-юнацьку спортивну школу «Колос» - вона в самому центрі Новомиргорода, в ній тренуються рівно 444 юних спортсмени. Футбол, футзал, волейбол, баскетбол, настільний теніс. А тепер ще й з'явився повноцінний тренажерний зал. Найголовніше - зроблений капітальний ремонт всієї будівлі, тому що вона ще пару років назад протікала, в дощ і сніг на ігровому майданчику була вода. Ну і опалення... Лише по одній стіні величезний спортзал нібито опалювався трьома трубами великого діаметру. Загалом, температура взимку не сильно відрізнялася від тієї, що була за стінами. Тепер у комплексі - сучасна система опалення, все зроблено за рахунок державного, обласного, районного бюджетів. В. о. директора школи Артем Меркоєв натішитися не може і говорить, що після ремонту пристойно збільшилася кількість охочих займатися спортом в «Колосі» - як дітей, так і дорослих.

Сергій Кузьменко подарував відремонтованому спорткомплексу комплект м'ячів - баскетбольних, волейбольних і футбольних.