У Знам’янському районі встановлять пам’ятний знак «Мельгуновський курган»

Перегляди: 1944

Відбулася робоча нарада щодо вирішення питання встановлення пам’ятного знака «Мельгуновський курган «Лита Могила» на території Трепівської сільської ради Знам’янського району.

Про це CBN поінформували в прес-службі облради.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У ході наради проговорили перелік заходів, які потрібно здійснити для реалізації зазначеного проекту. На початок жовтня 2018 року планують отримати необхідні висновки від Інституту археології НАН України та документацію від Знам’янської райдержадміністрації. До кінця жовтня має бути виготовлена проектно-кошторисна документація з реалізації проекту, після чого можна буде провести експертизу та отримати всі дозвільні документи. За попередньою інформацією, встановлення Мельгуновського кургану «Лита Могила» запланували на 2019 рік.

Лита Могила - скіфський царський курган другої половини VII століття до н. е. Розкопаний 1763 року біля села Копані Знам’янського району Кіровоградської області. На глибині двох метрів під кам’яними плитами тоді знайшли залізний меч з окутим золотом руків’ям та вкритими золотою платівкою дерев’яними піхвами, прикрашеною зображеннями фантастичних тварин у передньосхідному стилі, срібні деталі від асірійського палацевого табурету, золоту діадему, 17 масивних золотих платівок з зображенням орла з петлями на звороті, платівки з зображеннями мавп, птахів, бронзову застібку з голівками левів на кінцівках і 40 бронзових наконечників стріл.

Пам’ятка - єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган того часу в Північному Причорномор’ї.