На Кіровоградщині не вистачає фахівців з децентралізації

Перегляди: 764

Жителі Кіровоградської області досі мало знають про реформу децентралізації, незважаючи на те, що вона триває вже четвертий рік поспіль.

Про це сьогодні, 2 жовтня, йшла мова за круглим столом, який присвятили актуальним проблемам об’єднання територіальних громад в області, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згідно з дослідженням Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, який проводив опитування як серед жителів ОТГ, так і територій, не об'єднаних у громади, про об'єднання чули майже 79% респондентів, третина с них підтримує процес децентралізації, ще одна не підтримує, інші - не мають власної думки.

Серед проблем фахівці відзначають те, що майже 32% опитанних людей побачили в процесі об'єднання громад погіршення життя, а майже 37% мають невиправдані очікування на краще.

При цьому серед позитивних змін люди перш за все називають покращення ситуації з благоустроєм території, а не, наприклад, якість надання адміністративних послуг.

Крім того, експерти зазначили недостатню обізнаність як представників місцевого самоврядування, так і органів влади районного рівня про сутність децентралізації, незнання законодавчої бази, а крім того протистояння між ними.

За словами директора Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування Олега Яременко, «питання не в грошах, а в головах». Нормальне життя громади може забезпечити тільки якісна система управління. А для цього потрібно більш активно працювати над підготовкою кваліфікованих кадрів.