У Кропивницькому профспілки вийшли на протест

Перегляди: 6179

Представники профспілок Кіровоградщини сьогодні, 9 жовтня, вийшли на площі Героїв Майдану й перед міськрадою Кропивницького на інформаційний пікет, аби розповісти громадянам про прийдешню всеукраїнську профспілкову акцію протесту.

Профспілки вимагають зупинити підвищення непосильних для громадян цін на природний газ, електроенергію і тарифів на житлово-комунальні послуги, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Серед вимог - встановити мінімальну зарплату на 2019 рік не нижче фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням витрат на житло, освіту, охорону здоров'я, утримання сім'ї.

«Сьогодні ми проводимо першу попереджувальну акцію для нашої влади. Так далі жити неможливо, - заявила голова обласної профспілки працівників охорони здоров'я Лариса Козлова. - Галузь хронічно недофінансовується. По місту на заробітну плату не вистачає 36 мільйонів гривень, по області - 108 мільйонів. Багато років поспіль заробітна плата виплачується частково. Тобто 20 відсотків від авансу, 30 відсотків від зарплати. Крім того, зарплата медиків - одна з найнижчих серед зарплат у галузі охорони здоров'я. Лікар вищої категорії, сестра вищої категорії і санітарка, бухгалтер, юрист - всі отримують однакову зарплату. Всі обіцянки влади, що буде диференціація, не виконуються».

«Справа в тому, що культура давно в державі кинута напризволяще. І хоча ми маємо підтримку з боку обласної влади, ми не можемо стояти осторонь акції профспілок, - вважає голова обласної профспілки працівників культури Зоя Кадук. - Як тільки підвищаться тарифи на газ, піднімуться ціни на все. Більшість працівників культури залишаться за межею бідності, на якій вони балансують багато років. Ми проаналізували проект бюджету на 2019 рік: перший тарифний розряд практично заморожений, мінімальна зарплата і пенсія практично заморожені, зате є думки у урядовців передати освіту та охорону здоров'я на місцеві бюджети. Це буде взагалі катастрофа».

О 15:00 відбудеться зустріч профспілкового активу, на яку чекають представників обласної влади.

Інформаційні пікети проходять сьогодні в усіх регіонах України, щоб 17 жовтня українці вийшли на всеукраїнську акцію протесту профспілок у Києві.