На Кіровоградщині більше 15 тисяч дітей отримали аліменти

Перегляди: 1718

З початку року на Кіровоградщині з безвідповідальних батьків на користь дітей державні виконавці стягнули більше 88 мільйонів гривень.

Про це вчора, 10 жовтня, йшла мова на прес-конференції у головному територіальному управлінні юстиції у Кіровоградській області, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Кошти отримали більше 15 тисяч дітей. Для порівняння: за весь 2017 рік всього стягнули 65 мільйонів гривень. Такі зміни стали можливі завдяки вступу в дію другого пакету законів в рамках державної ініціативи «Чужих дітей не буває».

Серед новел цього пакету законів - збільшення мінімального розміру аліментів, спрощення процедури виїзду за кордон з тим із батьків, з ким проживає дитина, вдосконалення порядку побачень з дитиною того з батьків, хто з нею не проживає, обмеження щодо перебування боржників на державній службі, кримінальна відповідальність за ухилення від суспільно корисних робіт у вигляді позбавлення волі до двох років, податкові пільги для сумлінних батьків, які витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні секції і духовний розвиток дитини та ряд інших новацій.

Найголовнішим є накладення додаткових штрафів на суму боргу по аліментах. За умови прострочки у виплаті аліментів на один рік сума штрафу складає 20% від усієї суми боргу. На два роки — 30%, а на три роки — вже 50%.

У Подільскому районі один із батьків, маючи борг по аліментах у сумі 123 тисячі гривень, заплатив додатково 61 тисячу штрафу та виконавчий збір — близько 4 тисяч. Таким чином, через нові закони держава спонукає вчасно платити аліменти.

Наразі органи юстиції опрацьовують механізми вилучення у безвідповідальних батьків документів на право водіння автомобіля.

У Кіровоградській області з початку року прийняли 467 постанов про заборону виїзду за кордон тих батьків, які мають борги перед власними дітьми.