У Кропивницькому реконструювали прибуття січових стрільців до Єлисаветграда (ФОТО)

Перегляди: 3512

Директор-художній керівник Івано-Франківського театру, народний артист України Ростислав Держипільський розробив національний культурний проект «Галичина і Подніпров’я 1918-2018: Відновлення національних зв’язків», частина проекту - реконструкція прибуття Українських січових стрільців на вокзал Єлисаветграду, повідомляє кореспондент CBN.

Ідеєю проекту Держипільський надихнувся наприкінці серпня 2017 року після відвідин «Мекки українського театрального мистецтва» - хутору Івана Карпенка-Карого «Надія». Реконструкцію прибуття УСС здійснили за спогадами січового стрільця Михайла Горбового.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Кропивницький - перше і єдине місто, в якому реалізують цей унікальний проект. Якраз у ці місяці січові стрільці тут були у 1918 році. Цей проект розроблявся спеціально для того, щоб бути презентованим у Кропивницькому. Ми півроку подавалися на різні фінансування заявку проектну, і от нас Український культурний фонд підтримав», - прокоментувала PR-менеджерка проекту Юлія Острогляд.

У реконструкції взяли участь близько півсотні осіб. Загалом делегація налічує 75 людей.

Проект реалізує Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка за підтримки Українського культурного фонду.

Також у рамках проекту відбудуться круглий стіл на тему «Популяризація ідеї духовної єдності в культурному різноманітті Центральної і Західної України», вистави, зустрічі й дискусії за участі творчого колективу Франківського драмтеатру. Крім того, колектив презентує у Кропивницькому шість постановок Ростислава Держипільського.

Фотогалерея

Фото Григорія Зуба, CBN

У 2018 році виповнилося 100 років з часу прибуття і перебування на території Кіровоградської області Українського добровольчого легіону - Українських січових стрільців (УСС). Цей невеличкий відтин часу залишився у спогадах жителів тодішнього Єлисаветграду як один з найсвітліших в історії міста.

Існує безліч спогадів та мемуарів про події літа-осені 1918 року, коли прибулі з метою поліцейського нагляду галицькі легіони змогли створити атмосферу взаємної довіри та дружби з місцевим населенням. Армія січового стрілецтва здебільшого складалася з представників галицької інтелігенції: актори, педагоги, музиканти, художники, письменники – всі вони радо взялися за культурно-просвітницьку та ідеологічну роботу на теренах Єлисаветградщини.

Протягом 1918 року тут активно гастролювала мобільна концертна бригада УСС - оркестр, хор і театр, - яка працювала разом з місцевим гуртком «Просвіти».