У Кропивницькому лунали пісні депортованого народу

Перегляди: 851

У Кропивницькому вчора, 17 жовтня, в рамках проекту «Галичина і Подніпров'я 1918-2018. Відновлення національних зв'язків» Франківський драмтеатр представив драму-концерт лемківської пісні Галини Баранкевич «Вигнані з раю», повідомляє кореспондент CBN.

Драма-концерт лемківської пісні присвячений 70-й річниці операції «Вісла», від якої постраждали близько 700 тисяч українців, яких силоміць вивезли з рідної землі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У своєму унікальному проекті спадкова лемкиня Галина Баранкевич поєднала драматичну історію людських доль, жертв депортації лемків 1947 року, з переспівом близько 20 автентичних пісень.

«Драма-концерт, який ми представляємо, це розповідь про одну з найчорніших сторінок нашої історії. Йдеться про те, як лемки перестали існувати на своїй землі, як цей етнос знищували в декілька етапів. Я вважаю, якщо справді ми забудемо те, що з нами було, не будемо повертатися до нашого коріння, нашого роду, не буде в нас ні сьогодення, ні майбутнього», - зазначив головний режисер Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський.

Галина Баранкевич цю страшну історію почула від своєї бабусі, яку разом з іншими лемками в одну ніч посадили в товарні вагони і вивезли з Польщі на Луганщину, а потім розсіяли по всій Україні. І навіть сьогодні на землях лемків майже ніхто не живе.

Та як каже у виставі головна героїня Галини Баранкевич, «пісня - земля, з якої неможливо вигнати», бо «пісня - мова втраченого раю, якою до нас промовляє Бог».