На Кіровоградщині на диспансерному обліку знаходиться понад 3 тисячі ВІЛ-інфікованих

Перегляди: 928

Станом на 1 липня в області на диспансерному обліку знаходяться 3 тисячі 76 ВІЛ-інфікованих осіб проти 2 тисяч 801 за аналогічний період минулого року.

Про це під час засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу сьогодні, 19 жовтня, заявила завідувач відділом моніторингу і оцінки КЗ «Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Ірина Бабій, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Епідситуація з ВІЛ-інфекцією у Кіровоградській області, як і в цілому по Україні, лишається напруженою, але контрольованою, - сказала Бабій. – Щорічно зростає кількість виявлених та зареєстрованих ВІЛ-інфікованих і хворих на ВІЛ/СНІД».

Поширеність ВІЛ-інфекції по області складає 323,8 на 100 тисяч населення. Торік – 291,9.

Найвищі показники поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровані у Кропивницькому, Олександрії, Долинському, Добровеличківському, Петрівському та Устинівському районах.

Найнижчі - в Новоархангельському, Онуфріївському, Благовіщенському, Знам’янському, Маловисківському та Новомиргородському районах. Водночас низькі показники свідчать не про малу поширеність інфекції, а про недостатність її виявлення.

Протягом першого півріччя 2018 року в області зареєстрували 234 нових випадків ВІЛ-інфекції. За аналогічний період 2017-го – 285. Превалює статевий шлях інфікування.

Станом на 1 липня 2018 року в області на диспансерному обліку перебувають 664 хворих на ВІЛ/СНІД проти 577, зареєстрованих у 2017-му. Протягом першого півріччя 2018 року зареєстрували 89 хворих на СНІД, за аналогічний період 2017-го – 118.

Протягом першого півріччя 2018 року померло 76 ВІЛ-інфікованих осіб проти 49 за аналогічний