У Кропивницькому в ізоляторі впровадили систему захисту прав затриманих (ФОТО)

Перегляди: 1119

Сьогодні, 19 жовтня, у Кропивницькому презентували систему стеження Custody Records за дотриманням прав затриманих у місцевому ізоляторі тимчасового тримання.

Це - адаптований до українських реалій досвід Великобританії, де схожа система діє вже кілька десятків років, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Усі приміщення ІТТ тепер обладнані відеокамерами, а у штат ввели нову посаду - інспектор з прав людини. Інспектор зобов'язаний проводити онлайн анкетування затриманих, що фіксується як у відео- так і в текстовому форматі. Результати анкетування зберігаються на сайті, «підправити» їх неможливо.

Система встановлена за рахунок програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» міжнародного фонду «Відродження» та узгоджена з Комітетом з верховенства права Консультативної місії ЄС в Україні.

Програма поки працює в чотирьох містах України - Дніпрі, Херсоні, Сарнах та Кропивницькому - як пілотний проект. Якщо якість програми підтвердиться, її впровадять в усіх ізоляторах тимчасового тримання країни.

Під час презентації начальник ГУНП у Кіровоградській області Роман Козьяков розповів, що використання системи дозволить контролювати діяльність як посадових осіб ізолятора, так і самих затриманих. А доступ до цієї інформації буде відкритий і захиснику, і прокурору.