Мер Кропивницького - поліції: «Не бачу суттєвих результатів»

Перегляди: 4496

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Чергове нагадування про те, що якщо ми щось пишемо, то сподіваємося на реакцію «кого слід»: про буйний розквіт інтернет-наркоторгівлі в Кропивницькому минулого тижня публічно говорив з обласним поліцейським начальством міський голова Андрій Райкович.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В ході зустрічі прозвучала й низка інших конкретних претензій до якості роботи правоохоронців. Загальний посил: мерія Кропивницького встановлює в місті камери, які розпізнають обличчя і номери авто, виділяє мільйони з міського бюджету на підтримку правоохоронців і сподівається на «адекватні дії професіоналів у погонах».

Наркота, крадіжки, вандалізм

Пропозиції придбати наркотики в обласному центрі супроводжують дітей на шляху до школи, ними торгують біля закладів освіти, каже міський голова.

- Адреси продавців наркотиків пишуть уже відкрито на фасадах будинків уздовж магістральних вулиць. Наші соціальні інспектори, спецінспекція їх замальовують, комунальники зафарбовують, а вони знову і знову з'являються, - зазначив Райкович.

На його думку, не видно суттєвих результатів і щодо затримання хуліганів, дослівно, «які розсікають на авто пішохідними зонами», і звичайних грабіжників. У багатоповерхівках викрадено ліфтового обладнання на десятки мільйонів гривень, «клумби, газони і термочаші викрадають, розбивають і калічать», у тому числі й біля пам'ятників у центрі міста, перераховує мер.

Уже два роки триває слідство у справі про розібраний по цеглинці підвал на Тараса Карпи неподалік від міської ради, через що обрушився житловий будинок.

- Люди без житла, ми їх виселили в гуртожиток, а справа досі не передана до суду, - констатує Райкович. - Ще одна проблема - пункти прийому металобрухту. Куди здають усе, що крадуть з кладовищ, з дворів, з гаражів? Туди! І ніхто нікого не боїться! Це і біда, і ганьба... І простим людям не пояснити, що у нас діє програма, ми протягом останніх трьох років виділили на заходи з підтримки правоохоронних структур майже сім мільйонів гривень. Це солідна підтримка з бюджету, тому громада цілком аргументовано хоче сподіватися на адекватні дії професіоналів у погонах, на безпеку і захист у місті, де живуть і працюють 240 тисяч кропивничан.

Безпечне місто

Місто, зі свого боку, пропонує поліції тіснішу співпрацю, в тому числі через працівників комунальних служб, кербудів, голів квартальних комітетів, які знаходяться «на передовій» у мікрорайонах і брали участь у зустрічі.

З конкретних механізмів поліпшення співпраці з місцевою громадою, прагнення до якого декларує новий керівник обласної поліції Роман Козьяков, його відомство, у свою чергу, пропонує, наприклад, комунікацію через групу в мобільному месенджері Telegram під назвою «Безпечне місто».

Таку ж назву має цільова програма міськради, затверджена до 2020 року. За півтора мільйона в рік у місцях найбільшого скупчення людей і на основних транспортних розв'язках Кропивницького встановлюють камери спостереження. Всього у плані 75, з них 18 уже встановлені й працюють у тестовому режимі.

На одному з в'їздів до міста встановили обладнання, яке розпізнає номер автомобіля, що рухається зі швидкістю до 160 кілометрів на годину. Спостереження вже ведеться на трьох перехрестях з найбільш насиченим рухом автотранспорту в центрі міста. У центрі ж працюють камери з функцією розпізнавання обличчя. Вони можуть «взнати» людину, фото якої є в базах даних зниклих або розшукуваних, і «повідомити куди слід».

Власне, камери дають таку можливість, далі діє програмне забезпечення. Сервери встановлені в міськраді. До їх даних надають доступ відповідним структурам різного рівня, з якими обговорюють місця розташування нових камер.

Також, і це наше ноу-хау, в комунальних тролейбусах і автобусах встановлені «тривожні кнопки», машини обладнані власними камерами спостереження. Їх записами, як стверджують у мерії, правоохоронці охоче користуються вже зараз і навіть просять збільшити обсяг пам'яті пристроїв...