На Кіровоградщині лише 14 пар зважилися на шлюбні контракти

Перегляди: 1424

У Кіровоградській області в 2017 році виявилось не так багато охочих урегулювати свої стосунки шляхом укладання шлюбного договору.

Про це кореспонденту CBN повідомив керівник обласної юстиції Вадим Гуцул.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Лише 14 пар зважились на подібний крок, причому більшість із них виявили намір це зробити, перебуваючи в шлюбі. Подібна ситуація характерна для невеликих міст. Натомість у мегаполісах простежується зовсім інша тенденція. Зокрема, в Києві, Одесі та Дніпрі таких людей – тисячі.

«Як свідчить практика, нотаріусам Кіровоградщини доводиться посвідчувати не так багато шлюбних договорів. Це пов’язано зі стереотипним поглядом на укладання подібних угод між парами. Однак не потрібно розцінювати цю пропозицію як меркантильну. Навпаки, таким чином можна перестрахуватися від форс-мажорів і зберегти майно», – відзначив Вадим Гуцул.

Шлюбні договори мають обов’язково посвідчуватись нотаріально.

Якщо говорити про зміст контракту, то ним можна визначити майнові права та обов’язки пари. Проте ті моменти, що стосуються особистих стосунків і відносин між подружжям та їх дітьми, закон регулювати забороняє. Також не вийде поставити одного з партнерів у скрутне матеріальне становище після можливого розлучення.

«Особливість шлюбних договорів полягає у тому, що пара має можливість визначити власні правила, які в подальшому формуватимуть їх поведінку в майновій сфері, – відзначила приватний нотаріус Ірина Потьомкіна. - Зокрема, наречені або подружжя мають право включити до контракту положення щодо того, яке майно, придбане під час сімейного життя, буде спільним, а яке – ні. При цьому потрібно розуміти, що змінити умови договору в односторонньому порядку неможливо. Для цього потрібно тільки звертатися до суду. Якщо ж є бажання корегувати угоду за взаємною згодою, потрібно звертатись до нотаріуса. У будь-якому випадку краще виважено підійти до процесу укладання шлюбних договорів, а в разі сумнівів – проконсультуватися з фахівцями».