Кіровоградщина впритул наблизилася до створення національного природного парку «Чорноліський»

Перегляди: 3339

Щоб на Кіровоградщині з'явився національний природний парк «Чорноліський», треба розробити проект, на основі якого Мінекології підготує наказ на підпис Президенту України.

Про це йшла мова на сьогоднішній прес-конференції, присвяченій подальшим крокам зі створення національного природного парку «Чорноліський» та презентації збірника матеріалів круглого столу, який відбувся півроку тому, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Процес створення об'єкту найвищої категорії на Кіровоградщині триває майже 100 років. Вперше про цю ідею - об'єднати ліси Чорний, Нерубай, Чуту і Бірки в національний природничий об'єкт - заговорили у 20 роках минулого століття.

«Ці ліси мають надзвичайно широку історичну, археологічну, природну, рекреаційну цінність», - зазначив кандидат географічних наук, голова Кропивницького осередку Українського географічного товариства Андрій Домаранський.

2009-го спробували актуалізувати це питання, але невдало. У березні 2018 року провели потужну науково-практичну конференцію за участю науковців з Кропивницького та інших міст України, матеріали якої сьогодні презентували у збірнику.

Конференція звернулася з резолюцією до Міністерства екології та природних ресурсів України з проханням запустити процес створення національного природного парку. Там починання підтримали і направили відповідний лист до Кіровоградської ОДА. Питанням зайнявся департамент екології і природних ресурсів ОДА.

«Таким чином, процес теоретичної підготовки перейшов у практичну площину. Тобто до створення парку залишається декілька важливих, але не таких уже страшних для виконання кроків. Необхідно створити робочу групу, яка розробить конкретний проект, погодить межі майбутнього національного парку, його зонування, завершить опис і передасть проект у міністерство. А воно підготує відповідний наказ на підпис Президенту України», - розповів про алгоритм подальших дій Андрій Домаранський.

Створення робочої групи та напрацювання наукового екологічного економічного обґрунтування багато часу займати не повинне, адже фактично обґрунтування зробили у 2002 році. Його треба лише актуалізувати, зазначив науковець.

«Є як мінімум надіслане самим міністерством обґрунтування, яке треба підкорегувати з огляду на ті матеріали, які з'явилися останнім часом», - сказав Домаранський.

Та, на думку керівника департаменту екології й природних ресурсів ОДА Олександра Ковтунова, найскладнішим моментом створення проекту стане його погодження з трьома суб'єктами, які користуються цими землями - ТОВ «Чорноліське» та двома лісгоспами.

«Здається, що просте питання, але на перевірку можуть вилізти моменти, яких ми не припускаємо. На мій погляд, легковажно буде називати конкретні терміни», - зазначив Ковтунов і запевнив, що департамент докладатиме максимальних зусиль.

Кіровоградщина - єдина область в Україні, яка не має національного парку чи природного заповідника високої категорії.

Створення національного природного парку «Чорноліський» дозволить зберегти не тільки природну, а й культурно-історичну спадщину на теренах лісових масивів верхів’їв Інгульця, активніше проводити науково-дослідну роботу, а також розвивати туристичну та рекреаційну галузі на цій території.