У Кропивницькому ставлять діагнози зображеним на відомих картинах людям

Перегляди: 1210

У Кропивницькому на прикладах картин відомих художників майбутніх медпрацівників навчають розпізнавати захворювання.

Про це CBN розповіла викладач внутрішньої та сімейної медицини медичного коледжу імені Мухіна Ніна Шишканова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Для студентів коледжу й усіх охочих у відділі документів з питань медицини ОУНБ імені Д. Чижевського Ніна Шишканова провела презентацію «Медичні хвороби і стани в творах мистецтва».

«Медична сестра тільки входить у палату чи знайомиться з хворим, вона по обличчю, статурі, поведінці вже повинна скласти собі уявлення про хвороби людини. Вона повинна правильно ставити запитання», - вважає педагог.

Микола Пирогов був упевнений і доводив на практиці, що, аналізуючи вигляд пацієнта, можна досить точно визначити хворобу, поставити діагноз.

«Саме тому цікаво вивчати мистецьку спадщину минулих століть: скульптори і художники передали нам цілий пласт даних про захворювання, характерні для певних регіонів і епох. Широко і яскраво вони знайшли відображення у живописі і скульптурі», - розповіла Ніна Шишканова.

Так, у моделей, які позували Рубенсу для картини «Три грації», медики можуть помітити захворювання суглобів, а у дівчини, яка зображена праворуч, спостережливий лікар виявить ще й ознаки раку молочної залози.

У музи Сандро Боттічеллі Симонетти Веспуччі, яку митець зобразив на картині «Народження Венери», наявні ознаки туберкульозного артриту на початковій стадії. Померла Симонетта у 22 роки під час епідемії туберкульозу.