У Кропивницькому відбувся всесвітній конкурс наукових проектів у ІТ-галузі

Перегляди: 2459

Любов Попович, «Кіровоградська правда»

Кропивницький вкотре став осередком інтелектуального й інноваційного потенціалу. Тут на базі Льотної академії НАУ відбувся найбільший всесвітній науковий хакатон NASA Space Apps Challenge 2018. Конкурс науково-технічних розробок і програмування молодих науковців, що стосуються безпеки планети Земля і взаємодії з Космосом, відбувається уже втретє. Проекти наукових робіт представили десять команд із різних навчальних закладів України, дві з яких, за результатами конкурсу, братимуть участь у фіналі хакатону.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

NASA Space Apps Challenge 2018 – міжнародний хакатон, який проходив у декількох локаціях у різних країнах, у тому числі і в Україні в Кропивницькому.

– Тематика наукових змагань цього року – «Земля і Космос», яка поділена на кілька підтем, над якими й працювали протягом двох днів десять груп молодих дослідників. Зокрема, вони здійснювали моніторинг пожежної ситуації, розробляли гаджети на випадок надзвичайної ситуації, природніх, техногенних катастроф, працювали над концепцією капсули часу для наступних поколінь. Придумали систему автоматичного годування домашніх тварин у випадку тривалої відсутності господарів вдома. Роботи виявилися досить цікавими. Двоє переможців, чиї проекти набрали найбільше схвальних відгуків і перемогли у шістьох номінаціях, отримають у нагороду можливість спостерігати за наступним запуском шатла у Космічному центрі Кеннеді на мисі Канаверал у США, – розповів координатор хакатону Владислав Єршов.

Науковці представили на конкурс цікаві розробки, які можуть змінити світ, переконаний начальник Льотної академії Сергій Неділько.

– Дуже цікаві розробки представлені на конкурсі. Для нас цей захід важливий, бо про Україну і її розумників дізнаються в усьому світі. Ми ж навчаємося інноваційній діяльності. Вже маємо досвід, коли розробники продовжували працювати над проектом і реалізовували його далі як власну справу, – зазначив очільник навчального закладу.

У фінал конкурсу вийшли дві команди – Disasterify з Кропивницького, яка розробила мобільний додаток нагадування про можливе виникнення надзвичайних ситуацій, і команда Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля з розробкою програми моніторингу виникнення осередків пожеж.