У Знам'янці й Світловодську хочуть відокремитись від «Дніпро-Кіровоград»

Перегляди: 2780

Представники депутатських корпусів Знам'янки та Олександрії вважають за доцільне розірвання договору про об'єднання місцевих водоканалів з ОКВП «Дніпро-Кіровоград».

Про це йшла мова на сьогоднішньому брифінгу в CBN, який був присвячений тарифній політиці підприємства.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Під час останнього підвищення тарифів на воду одним з аргументів було те, що підприємство взяло кредит у Світовому банку на модернізацію, та ми на території Олександрії не бачимо якихось реальних систематичних дій, що б стосувалися модернізації. Люди не розуміють, куди витрачаються кошти, вони не бачать підвищення якості питної води, водопостачання та водовідведення», - заявив помічник депутата Олександрійсьскої міськради Андрій Пилипенко.

Він нагадав, що перед передачею комунального підприємства до ОКВП воно не мало боргів. Населення оплачувало понад 80% послуг. Зараз борг Олександрії з податку на прибуток становить більше 2 мільйонів.

Пилипенко вважає, що керівництво «Дніпро-Кіровоград» з порушеннями провело громадські обговорення підвищення тарифів на воду, адже вони повинні були відбутися не лише у Кропивницькому, а й у містах обласного підпорядкування.

Депутати Олександрійської міськради впевнені, що треба розглянути питання повернення місцевого водоканалу в комунальну власність Олександрії. «Наша громада зможе чітко, ясно і прозоро бачити, що відбувається в цьому питанні. Ми зможемо контролювати тарифи», - наголосив Пилипенко.

Депутат міськради Знам'янки Сергій Лєвінте зауважив, що тиск у мережах сьогодні - 1,2 - 1,52 атмосфери, через що люди не можуть нормально користуватися своїми старими колонками та котлами.

Вода влітку в Знам'янці має присмак. Крім того, в місті «хлор вноситься у квадратних ємностях, що створює так звані кишені. І, відповідно, коли йде викид води, концентрат хлору викидається у водопровідну систему».

Та найбільше турбує знам’янчан те, що тарифи на воду на Кіровоградщині одні з найвищих Україні.

За словами депутата, люди незадоволені тим, що вони разом з олександрійцями і жителями Світловодська інвестують у весь водогін. Роботи проводяться в обласному центрі, а в інших містах реконструкція не відбувається. Крім того, місцеві підрозділи водоканалу не мають ніякого впливу на формування тарифів.

CBN узяв також коментар у директора кропивницького водоканалу Валентини Давидчук.

«Я вважаю, що підприємство не можна роз'єднувати. Коли ми об'єднались, у Знам'янці були найвищі тарифи і найбільші втрати з усіх підприємств - до 30 відсотків. На даний момент, наскільки я знаю, проведено дуже багато роботи. Що ж до рівня тиску, півтори атмосфери для одноповерхових будинків є нормою. А до багатоповерхових будинків були встановлені підвищувальні насосні станції», - зазначила Валентина Давидчук.

Нагадаємо, у Кропивницькому активісти вимагають звільнення керівника «Дніпро-Кіровоград».