У Кропивницькому знають, як повинен розвиватися бюджетний процес в Україні

Перегляди: 2343

Для сталого розвитку інфраструктури громад потрібнц 4,5 млрд гривень держсубвенції.

Про це йшла мова на засіданні регіонального відділення АМУ України, яке вчора відбулося у Кропивницькому, повідомляє CBN з посиланням на міськраду.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В той же час у проекті держбюджету на наступний рік уряд заклав лише 1,9 млрд грн, та АМУ вдалося переконати додати іще 200 мільйонів

На переконання міського голови Кропивницького Андрія Райковича, для 830 громад це зовсім не той ресурс, який вселяє оптимізм.

«Після фінансової децентралізації місцевим владам закидають: у вас тепер стільки грошей, чого вам плакати?! Так, спочатку було відчутно, що з'явилась можливість взятися за реальні і вкрай необхідні проекти і в комунальному, і в гуманітарному просторі міста. В Кропивницькому цю роботу почали. В місті працює сучасний громадський транспорт, функціонують новітні медичні заклади, капітально ремонтуються школи, дитсадки, дороги, прибудинкові території. Але сьогодні, як ніколи, комунальне господарство обласного центру потребує системних змін», - зазначив Андрій Райкович. В першу чергу це стосується системи теплопостачання.

Окреме серйозне питання – недоотримання освітньої та медичної субвенцій, яких не вистачає навіть на зарплату. В таких умовах неможливо розвивати муніципальну освіту за вимогами нових стандартів.

«А гемодіаліз, цукровий діабет, а десятки інших хвороб, особливо у дітей?! Про онко- годі говорити взагалі! Місцеві бюджети цих трат не подужають», - акцентував увагу Андрій Райкович.

Міський голова зазначив, що уряд взяв курс на будівництво доріг, але центру необхідно переглянути розподіл коштів субвенції на місця для фінансування цієї сфери.

«Тому обґрунтовані, розумні підходи, із врахуванням ключових принципів, особливостей формування бюджетів на наступний рік ми мусимо з вами проаналізувати», - зазначив Андрій Райкович.

З інформацією про особливості формування місцевих бюджетів на 2019 рік виступили директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет та начальник фінансового управління міськради Любов Бочкова.

За результатами обговорення члени регіонального відділення АМУ підготували звернення до парламенту України, в якому висловили своє бачення розвитку бюджетного процесу в Україні.