Нардепам пропонують альтернативну назву для перейменування Кіровоградської області

Перегляди: 4930

На сайті Верховної Ради України 26 жовтня була оприлюднена петиція «Перейменувати Кіровоградську область на Інгульську і не перейменовувати Кіровоградську область на Кропивницьку».

Ініціатор петиції Андрій Дьорко вважає, що така назва для області буде «більш історично та географічно правильною», ніж Кіровоградська і Кропивницька, яку пропонують народні депутати.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Автор електронної петиції вказує на те, що в Україні вже є кілька областей, назви яких не співпадають із назвою обласного центру. Наприклад, Волинська чи Закарпатська області.

Крім того, він нагадує про Інгульську паланку Війська Запорозького низового часів Нової Січі, центр якої розташовувався в усті річок Інгул і Кам'янки на місці сучасного села Інгуло-Кам'янка в Новгородківському районі.

Автор приводить ще один аргумент - в Кіровоградській області беруть початок дві річки, Інгул та Інгулець, які протікають майже через всю область та є найбільшими в області серед річок, що тут починаються.

Нагадаємо, 18 травня 2018 року в Верховній Раді зареєстрували законопроект № 8380 про внесення змін до статті 133 Конституції України щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку.

У жовтні парламент так й не розглянув проект закону. Як пояснив спікер В Андрій Парубій, не всі фракції визначилися. Наступна спроба розгляду перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей може відбутися на початку листопада цього року.

Збір підписів під петицією про перейменування Кіровоградської області на Інгульську закінчиться 26 січня 2019 року.