Сміття, огорожі й бур'яни: у Кропивницькому дослідили стан малих річок (ФОТО)

Перегляди: 4369

Вчитель географії та біології 24 школи Людмила Ішуткіна разом із вихованцями туристичного гуртка дослідили стан малих річок Кропивницького.

Про це кореспонденту CBN розповіла Людмила Ішуткіна.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Дослідження проводили за чітким планом: визначали місцезнаходження, довжину, швидкість течії тощо. Зокрема Біянку, Озерну Балку та Сугоклію в межах Кропивницького пройшли від витоку до гирла.

«З'ясували, що біля приватного сектору річки огороджені й немає до них доступу, - сказала дослідниця. - Двори часто врізають у саму річку. Між Новомиколаївкою та Некрасівкою протікає річка Мотузянка. Місцеві жителі часто навіть не знають, що це річка. Частина цієї річки в трубі тече, частина знаходиться на поверхні. Її заплаву та русло перетворили на суцільне звалище. Коли весною танув сніг, фактично текла не вода, а гори сміття».

Людмила Ішуткіна вважає, що на території Кропивницького положення Водного кодексу України щодо малих річок відверто ігноруються.

«Приміром, там, де річка Біянка тече за містом, можна ще побачити якусь рослинність і тварин. Якщо брати в межах Кропивницького – це повністю зруйнована заплава. За законом прибережні захисні смуги встановлюють уздовж урізу води шириною для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше за 3 га – 50 метрів», - зауважила вона.

Значна частина заплав малих річок міста знаходиться за парканами місцевих жителів. До самого урізу води підходять господарські споруди та городи. Майже всю природну рослинність малих річок витіснили бур’яни. Трапляються випадки, коли громадяни відгороджують частину річки і в її заплаві розводять водоплавну птицю, яка перетворює річку на пустелю. В результаті цього у воду потрапляють органічні речовини, що отруюють річкових жителів.

Близьке розташування поблизу річок городів призводить до того, що у воду змиваються ґрунт та отрутохімікати. Біля самих русел проходять газові та каналізаційні труби. Кількість сміття, яку населення викидає в заплаву річок, іноді просто вражає. Особливо засміченими є ділянки річок з крутими обривистими берегами.