Кропивницькому потрібна програма зі збереження та відновлення Інгулу - архітектор Набережної

Перегляди: 1745

Кропивницькому необхідна сучасна система екологічного контролю стану Інгулу та водойм, що його живлять.

Про це CBN розповів головний архітектор проекту з реконструкції набережної Володимир Рак.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Понад 40 років тому Інгул спробували «випрямити», закували в бетон та граніт, чим порушили швидкість течії і позбавили ріку можливостей для самоочищення.

Крім того, вище за течією знаходяться підприємства, які забруднюють річку. У ставках, що живлять Інгул, опиняються добрива й отрутохімікати з полів. Жителі міста на берегах Інгулу випасають худобу, скидають у річку сміття та виливають каналізаційні стоки.

«Необхідна державна програма з очищення річки. Треба зробити справжню охоронну зону. Після війни для очищення водойм застосовували дуст, у якому є важкі метали. Його потім знаходили в молоці китових в океані. Так от сьогодні усе це зберігається у мулі на дні річки», - зазначив Володимир Рак.

Реконструкцією Набережної місто вирішує локальну проблему, та глобальна нікуди не дінеться. На думку архітектора, мають підключитися райради, обласна влада та відповідні міністерства і відомства. Якщо обмежитися Інгулом, без порятунку малих річок і струмків, які його живлять, проблему не вирішити.