Стало відомо, звідки у «Смачних традиціях» у Кропивницькому взялася кишкова інфекція

Перегляди: 1759

Результати епідеміологічного розслідування та позапланового інспектування кафе «Смачні традиції» виявили низку порушень чинного законодавства.

Про це CBN повідомили у прес-службі Держпродспоживслужби в області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Серед них - перехрещення потоків у технологічних процесах приготування їжі (перехресне забруднення); недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів; відсутність контрольних термометрів у холодильному обладнанні, що не дало змогу контролювати необхідний температурний режим зберігання сировини та готової продукції; відсутність маркування розробного та прибирального інвентарю; допуск до роботи працівників без медичних оглядів; порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв.

При дослідженні на патогенну й умовно-патогенну мікрофлору змивів з технологічного обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу персоналу виявили відхилення (виділено бактерію групи кишкової палички); у трьох працівників - золотистий стафілокок; у двох готових стравах виявили їх загальне бактеріальне забруднення та виділили Salmonella enteritidis.

Призупинення роботи закладу з 22 жовтня дозволило запобігти подальшому поширенню інфекції, а керівництву кафе - усунути виявлені порушення. За цей період заклад зареєстрували в Державному реєстрі потужностей операторів ринку; провели генеральне прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів, дозволених до використання МОЗ України; утилізували харчові продукти та сировину, що залишались у закладі після його закриття; відсторонили від роботи осіб, які не пройшли медичний огляд та у яких виявили золотистий стафілокок; усунули решту порушень. Результати досліджень повторних контрольних змивів не виявили наявність збудників інфекцій.

2 листопада заклад ще залишається закритим. Керівника оштрафували на 22 338 грн.

Після усунення всіх порушень заклад може відновити свою роботу.

Нагадаємо, до лікарні з симптомами гострої кишкової інфекції звернулись семеро жителів Кропивницького. Вони не знайомі одне з одним, не перебували в одній компанії, споживали різні страви, а захворювання пов’язують з відвідуванням кафе «Смачні традиції».