Якою буде нова Набережна в Кропивницькому (ФОТО)

Перегляди: 3536

Такого глобального проекту в Кропивницького не було давно. Він потребуватиме колосальних коштів і багатьох років для втілення. Йдеться про реконструкцію набережної Інгулу.

У 1970 роках, коли Набережна створювалася, її називали «основною композиційною віссю міської забудови міста». Річку тоді частково випрямили і закували в бетон та граніт. (Що це зробило з самим Інгулом - тема для окремої статті.)

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Час минав, і знову постало питання приведення Набережної в нормальний вигляд. У 1991 році в тоді ще Кіровограді зробили перший у країні проект регенерації центру міста, але його так і не реалізували. Коли ж незалежну Україну накрила економічна криза, городяни масово почали виламувати чавун і здавати на металобрухт. Довгі роки колись фігурні поруччя на Набережній зяяли потворними дірами, поки їх не замінили на скромні до вбогості рамки.

Роками центр міста мав невибагливий вид, а річка все більше ставала схожа на стічну канаву. Світло в темряві тунелю з'явилося кілька років тому, коли на хвилі декомунізації Кіровоград хотіли перейменувати в Інгул. Противники цієї назви зазначали, що не можна місто називати ім'ям того, чого всі соромляться.

Торік екс-депутат міськради Артем Стрижаков запропонував за рахунок громадського бюджету облаштувати невелику частину Набережної, і громадськість міста активно підтримала цей почин. Але місцева влада вирішила підійти до питання більш системно і професійно.

У лютому нинішнього року міський голова, «враховуючи суспільний резонанс та зацікавленість громади міста Кропивницького щодо необхідності комплексної реконструкції набережної Інгулу», підписав розпорядження по створення робочої групи з розроблення проекту реконструкції трьох з половиною кілометрів Набережної на відрізку від Михайлівської (колишня Кірова) до Київської.

Справа пішла. Для виготовлення проектно-кошторисної документації управління капітального будівництва міськради найняло ТОВ «АБРІС "Либідея"», яке має майже 30-річний досвід роботи. Строком виконання робіт визначили 31 грудня 2018 року. Роботу оцінили в майже півтора мільйона гривень.

CBN звернувся до керівника товариства, члена Кіровоградської обласної національної спілки архітекторів України Володимира Рака, аби дізнатися, як тривають роботи.

За його словами, обробка даних досі триває. Йдеться про території з потенційним підтопленням, зливові колектори, очисні споруди, тепломережі, які «померли» ще років 20 тому. Адже реконструювати Набережну без наведення порядку в цих питаннях - викинути гроші на вітер, як у нас робиться, коли кладуть новий асфальт, а потім зривають через аварії на мережах. Тільки тут мова йде про інший порядок цифр. Наприклад, проект передбачає установку семи нових систем очищення зливних стоків.

Не менш серйозною проблемою залишається захоплення територій вздовж ріки, які знаходяться у приватній власності. Як з цим упорається місцева влада - поки невідомо.

Проте активно йдуть роботи з техніко-економічного обґрунтування всього проекту й паралельно - проектні роботи між вулицями Михайлівською та Острівською.

Цей відрізок буде першим етапом реконструкції, яку обіцяють почати вже в наступному році.

Колектив проектувальників вже закінчує роброзку опорного плану транспортно-пішохідних зв'язків й інфраструктури, вони паспортизували підтоплені ґрунтовими водами території, зробили передпроектні пропозиції по ділянках.

Так, ділянка, що прилягає до вулиці Михайлівської, вздовж фізичного факультету педуніверситету і до спортшколи перетвориться на «Спортивний сад» з кільцевою велодоріжкою і стоянкою для велосипедів, майданчиками для паркуру та стріт-воркауту, скейтпарку, скалодрому, волейбольною та баскетбольною секціями, для настільного тенісу та бадмінтону, лавами для відпочинку, майданчиками для виносної торгівлі тощо. Все це пропонують освітлювати ліхтарями на сонячних батареях.

З іншого боку річки, який періодично намагаються засадити деревами, з'явиться «Бульвар для сімейного відпочинку». Центральною композицією стане куля зі знаками зодіаку. На ньому «гулятимуть» казкові герої. Для малюків там створять майданчики та дитячий автодром.

Ближче до меморіалу Героям Чорнобиля розташується дворівневий «Фестивальний бульвар» для молоді з дискусійним та виставковим майданчиками з можливістю тимчасового встановлення виставкових та торговельних споруд, фан-клубом, гротами, ротондою, присвяченою героям Чорнобиля, громадською вбиральнею тощо.

Перша черга реконструкції також передбачає оновлення фасаду спортшколи, створення поруч з нею кишень для громадського транспорту і автомобільних стоянок, а перед входом - рингу для спортивних поєдинків.

Реконструкцію пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам проводитимуть окремим конкурсом поза рамками проекту оновлення Набережної.

За словами Володимира Рака, для обслуговування та збереження цієї інфраструктури в місті треба створити окреме комунальне підприємство.

«Мені дуже подобається та ситуація, яка зараз склалася. Зацікавлені в реконструкції мер, його заступники, управління капітального будівництва, я вже не кажу про головного архітектора міста», - зізнався він.

Об'єднувати набережну в єдиний комплекс будуть пішохідні та велодоріжки, продумані питання пересування дитячих та інвалідних колясок.

«Музей під відкритим небом» розділять на так звані часові портали: кам'яну та бронзову доби з елементами трипільської культури, скіфський та сарматський часи, період існування Черняхівської культури та козачий час.

Козачий острів перетвориться на «Дитяче містечко» з кафе, казковими та спортивними атракціонами для дітей молодшого і середнього шкільного віку, а також виносною торгівлею - і це буде друга черга реалізації плану реконструкції набережної Інгулу.

Як зізнається Володимир Рак, легше спроектувати мікрорайон (а саме за його проектами будувались 101 та 102 мікрорайони), ніж таке дитяче містечко.

Друга та третя черга - відродження фонтанів, створення причалів та елінгів для човнів і катамаранів, реконструкцію мостів, а також осучаснення парку Космонавтів, яке передбачає подеревну зйомку та аналіз ґрунтів. «Для парку важливо, аби він "працював" цілий рік, тож тут треба висадити до 30 відсотків хвойних дерев», - розповів архітектор.

На думку Володимира Рака, аби втілити в життя першу чергу проекту, при нормальному фінансуванні потрібно років п'ять. Та в будь-якому випадку зупинятися не можна. Реконструкція Набережної стане наймасштабнішим і найскладнішим проектом у Кропивницькому.

Фотогалерея

Лара Гуріна, CBN