На Кіровоградщині накопичили понад 37 мільйонів тонн відходів

Перегляди: 1453

На території області торік утворилося 37,6 мільйона тонн відходів.

Про це під час апаратної наради у Кіровоградській ОДА доповів керівник департаменту екології й природних ресурсів Олександр Ковтунов, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Основним утворювачем відходів, які не переробляються і з року в рік накопичуються на території області, є «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат». Підприємство добуває на Кіровоградщині залізисті магнетитові кварцити.

«В той же час, підприємство є найбільшим платником області по сплаті екологічного податку щодо розміщення відходів. У 2018 році передбачається збільшення надходжень в цьому напрямку за рахунок розміщення відходів на звалищі міста Кропивницький у зв’язку з застосуванням збільшуючого коефіцієнту», - розповів головний еколог області.

Ще одним важливим аспектом впливу на довкілля і здоров’я громадян є стан місць видалення відходів. На Кіровогращині 405 сміттєзвалищ, які паспортизували та включили до обласного реєстру місць видалення відходів. Наразі стовідсоткову паспортизацію місць видалення відходів провели у Кропивницькому, Знам’янці, Олександрії, Світловодську, а також у Гайворонському та Новоукраїнському районах. Більше 70 % сміттєзвалищ паспортизовані у Компанівському, Новгородківському, Долинському, Бобринецькому та Голованівському районах. Найменше паспортизували сміттєзвалищ у Знам’янському, Петрівському, Благовіщенському, Новоархангельському та Новомиргородському районах. Та, за словами Олександра Ковтунова, паспортизація набирає обертів.