У Кропивницькому навчали, як зробити владу ближчою до людей

Перегляди: 983

Сьогодні, 7 листопада, у Кропивницькому відбувся навчальний тренінг для співробітників комунальних підприємств міста та райрад з питання оприлюднення відкритих даних, повідомляє кореспондент CBN.

За словами аналітика ГО «Агенція журналістики даних» Богдана Тишкевича, який і проводив тренінг, відкриті дані належать громадянам і повинні бути доступними для широкого загалу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Що таке інформація відкрита чи закрита, персональні чи публічні дані, які законодавчі норми зараз існують, які формати дозволяють обробляти набір даних, з якими проблемами стикаються розпорядники відкритих даних - усі ці питання обговорювалися на тренінгу.

За словами Богдана Тишкевича, наприклад, у Хельсінки політика відкритих даних впроваджується з 2011 року. В Україну відкриті дані потрапили навесні 2013 року. Кропивницький лише зараз починає свій шлях у цьому напрямку. Але в майбутньому відкриті дані допоможуть містянам легко отримати інформацію від наявності вільних місць на парковках до містобудівної документації.

Нагадаємо, 5 квітня 2018 року міськрада Кропивницького підписала меморандум щодо реалізації муніципального проекту з розвитку відкритих даних в обласному центрі. Він виконується проектом «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах».

У рамках проекту провели аудит даних міської ради, визначили та оприлюднили пріоритетні набори даних, розробили інтерактивну візуалізацію на основі даних та порталу відкритих даних міста.

Участь у проекті дала змогу місцевому самоврядуванню стати більш відкритим, приймати більш ефективні рішення, отримати довіру людей та стати більш привабливим для інвесторів.