Міжнародний кримінальний суд попросять розслідувати діяльність уродженця Кіровоградщини

Перегляди: 923

Представники російських ветеранських організацій мають намір просити базований у Гаазі Міжнародний кримінальний суд розслідувати ймовірне використання Росією найманців для участі у війнах в Україні, Сирії й Африці.

Про це повідомляє Радіо «Свобода» з посиланням на агенцію Reuters.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Агентство цитує «отамана» козацького товариства «Ховріно» Євгена Шабаєва, який спілкувався з членами так званої Приватної військової компанії «Вагнер» і побував в одному з госпіталів, де лікують поранених у Сирії найманців. 9 листопада він повідомив, що десятки російських ветеранських організацій планують спільно звернутися до головного прокурора суду в Гаазі, який розслідує воєнні злочини, Фату Бенсуди.

Москва неодноразово заперечувала повідомлення про те, що тисячі російських найманців воюють у Сирії, на сході України чи в інших країнах. Водночас, за повідомленнями, лише в Сирії загинули понад 100 російських найманців.

Одну з найбільш відомих приватних військових компаній ПВК «Вагнер» фінансує олігарх Євген Пригожин, який має близькі особисті зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним.

Reuters повідомляє, що сирійська війна не входить до юрисдикції Міжнародного кримінального суду і що суд ніколи не розглядав справи, подібні до тих, про які кажуть Шабаєв і його соратники.

Кремль ситуацію наразі не коментував. В офісі прокурора Бенсуди Reuters відмовили в коментарі.

Нагадаємо, до редакції «Нової газети» (Росія) підкинули голову барана, поминальний вінок та аркуш паперу з надписом «Денис Коротков – зрадник батьківщини». Причиною, на думку видання, стали статті про ПВК «Вагнер».

ПВК «Вагнер» – нелегальна приватна російська військова компанія, бійці якої брали участь у кількох конфліктах, у тому числі й на Донбасі. Вони неодноразово отримували державні нагороди від президента Росії Володимира Путіна за неопублікованими указами.

Керівник компанії – підполковник запасу російської армії Дмитро Уткін (позивний – Вагнер, на честь німецького композитора Ріхарда Вагнера). Він народився 1970 року в Смоліному Кіровоградської області. Там закінчив школу й виїхав до Росії. До 2013 року командував загоном спеціального призначення головного розвідувального управління Росії.