Середньовічний бал, штурм фортеці і бої з монголо-татарами. Кропивничанин відтворює історичні реконструкції (ФОТО)

Перегляди: 2314

Любов Попович, «Кіровоградська правда». Фото Ігоря Філіпенка

Ви ніколи не мріяли приміряти на себе лицарські обладунки чи пообідати в оточенні середньовічного товариства? Таку мрію може здійснити кропивничанин Андрій Невдаха. Майже десять років він займається історичними реконструкціями.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Переміститися в часі і стати учасником історичної події Андрій Невдаха мріяв ще зі студентської лави. Цікавився історією. Нині викладає механіку у Центральноукраїнському національному технічному університеті і захоплюється історичною реконструкцією.

Коли дізнався, що в Кропивницькому є клуб історичної реконструкції, одразу пішов туди. Але перші враження отримав не ті, які уявляв.

– Думав, побачу лицарські обладунки, щити й мечі, уявляв багато металу, а насправді все було менш яскраво, всі деталі ховалися під невиразним ганчір’ям і одягом. Тоді дізнав­­ся, що обладунки існують різних видів, це ціла наука, – зізнається «КП» співрозмовник.

Реконструктор каже, хоч і мав чимало знань, проте зрозумів, потрібно ще багато вчитися, або достовірно відтворювати не тільки історичну подію, а й обладунки, одяг, аксесуари, деталі побуту.

– В Україні всі реконструкції зводилися до боїв. Але «воювати» учасники не дуже люблять, бо ніхто не хоче отримувати синці. Коли виходиш на ринг у масовій бійці, не знаєш, хто твій супротивник – початківець чи професійний боксер, – сміється Андрій і додає, поступово почав відтворювати історичні картини з костюмами, побутом, танцями та їжею. Особливо зацікавився епохою Середньовіччя – це період кінця 13 по кінець 15 сторіч.

Вирішив у цьому році відтворити реконструкцію Середньовіччя з костюмами, танцями, іграми. У той період існувало дуже багато цікавих ігор і забавок, які цікаво буде побачити зараз, – ділиться планами Андрій Невдаха.

Співрозмовник пояснює, усі металеві обладунки виготовляє сам у кузні, одяг допомагає шити дружина. Костюми і деталі вбрання вивчають за історичними науковими книгами.

– Фестивалі історичної реконструкції в Україні відбуваються дуже часто і туди приїздять не тільки учасники відтворення якоїсь події, а й люди дотичних професій – гончарі, шевці, майстри з виготовлення взуття і виробів зі шкіри, які привозять свій хендмейд характерний для тих епох, – розповідає він і додає, з багатьох фестивалів, де брав участь, запам’ятався штурм і захоплення Білгород-Дністровської фортеці. Тоді в «атаку» пішла понад сотня бійців, була дуже масова і показова історична картинка.

Попит і зацікавленість в історичній реконструкції в Україні зростає з кожним роком, але в європейських країнах він ще більший і саме наші майстри є постачальниками обладунків та інших речей тамтешнім історикам, констатує співрозмовник «КП». Бажаючих взяти участь у відтворенні певної історичної події чи епохи є багато, утім це задоволення досить недешеве, оскільки вимагає не тільки виготовлення костюмів, а й транспортні витрати, проживання, якщо це відбувається в іншому місті.

Андрій Невдаха каже, уже «побував» у різних епохах, але є ще одна історична подія, яку мріє відтворити. Це битва на Синіх водах.

– Ця битва відбулася біля річки Синюха неподалік Торговиці Новоархангельського району ще у 14 столітті. Тоді українці дали відсіч Золотій Орді, що стало початком політичних і культурних змін на території, де вони жили, – ділиться планами реконструктор.