Головний фахівець з грипу в Кропивницькому нагадала, як треба вакцинуватися

Перегляди: 1335

Вакцини від грипу в Кропивницькому коштують до 300 гривень за дозу.

Про це CBN повідомила міський позаштатний інфекціоніст Ірина Панченко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Вона зазначила, що головним способом попередження грипу є вакцинація.

«МОЗ України перереєстрував дві вакцини зі штамами вірусів, актуальних для цього сезону. Це французька вакцина "Ваксігрип Тетра Санофі", яку рекомендують дітям з трьох років, та корейська "Джисі Флю", яку можна давати дітям з шести місяців. Організм виробить імунітет через тиждень після вакцинації, і зберігатиметься він до дев’яти місяців», - зазначила Ірина Панченко.

Вона звернула увагу на той факт, що вакцинація від грипу не захистить від інших респіраторних вірусів, наприклад аденовірусної чи риновірусної інфекцій, парагрипу та інших.

До 8 листопада в Кропивницькому зробили щеплення від грипу 625 містян.

В Україні вакцинація від грипу не є обов’язковою, але охочі можуть зробити щеплення проти грипу за власний кошт у будь-якій поліклініці. Аби зробити вакцинацію, треба звернулися до власного терапевта за направленням, у кабінеті щеплень за необхідності узяти термоконтейнер, придбати в аптеці вакцину і повернутися до кабінету щеплень.

Головний позаштатний інфекціоніст міста нагадала, що в Україні очікується три віруси: А (H1N1) – форма свиного грипу, А (H3N2) та В. Фахівці прогнозують їх почергову циркуляцію.


Грип – одне з найнебезпечніших вірусних захворювань, його ускладнення можуть привести до запалення легень, отиту та ураження нервової та серцево-судинної систем.