Кропивницький поки не переступив епідпоріг

Перегляди: 873

На сьогоднішній день захворюваність на ГРВІ у Кропивницькому знаходиться на неепідемічному рівні.

Про це CBN повідомила міський позаштатний інфекціоніст Ірина Панченко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Вона зазначила, що минулого тижня за медичною допомогою у зв’язку з гострим респіраторним захворюванням (ГРЗ) у поліклініки та лікарні звернулися 1182 кропивничан. Причому 78 відсотків – це діти. Лікарі госпіталізували 35 хворих.

Такі дані свідчать про те, що захворюваність більш ніж на 50 відсотків нижча за епідемічний поріг.

Нагадаємо, що ГРЗ – загальна назва для всіх інфекцій дихальних шляхів. Збудниками інфекції можуть бути бактерії (стрептококи, стафілококи, пневмококи), віруси (респіраторно-синцитіальних, аденовіруси, віруси грипу і парагрипу, коклюшні, корові), мікоплазми.

До ГРЗ відносяться ларингіт, риніт, фарингіт, тонзиліт, бронхіт, бронхіоліт, назофарингіт. Бактеріальні ГРЗ часто приєднуються до вірусної інфекції або виникають на тлі хронічних захворювань органів дихання.

В той же час, за словами Ірини Панченко, в місті відзначається значне зниження захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) у порівнянні з минулим роком. Так, протягом дев’яти місяців 2017 року з ГРВІ госпіталізували 281 дорослого та 126 дітей. Тоді лише одному дорослому поставили діагноз грип.

За дев’ять місяців цього року в лікарні з діагнозом ГРВІ потрапили 203 дорослі людини та 97 дітей. У двох дорослих та однієї дитини виявили грип.

Головний позаштатний інфекціоніст міста нагадала, що в Україні очікуються три віруси: А (H1N1) – форма свиного грипу, А (H3N2) та В. Фахівці прогнозують їх почергову циркуляцію.