У Кропивницькому малюк опинився в комі - медики прогавили енцефаліт

Перегляди: 1434

Ірина Іванова, Юлія Бабак, «Кіровоградська правда»

В обласному центрі лікарі прогавили у дворічного Ростика Гвритішвілі гострий вірусний енцефаліт. Правильний діагноз встановили, лише коли малий упав у кому. П’ять днів мама оббивала пороги медзакладів. Підозрювала, у сина щось страшніше застуди. Лікарі ж стурбованість жінки сприймали як надмірне занепокоєння. Малому приписували противірусні препарати й антибіотики.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Гострий вірусний енцефаліт – це інфекційне запальне захворювання центральної нервової системи з переважним ураженням головного мозку.

Мама Ростика – Христина – говорить, син захворів тиждень тому. Різко піднялася температура. Жарознижуючі препарати не діяли. Але лікарі і швидкої, і дитячої лікарень заспокоювали – це вірус. Не переконали їх навіть судоми, з якими Ростика вдруге привезли до дитячої обласної лікарні.

– Вранці почалися блювання, судоми... Я привезла його в лікарню. Сина забрали в реанімацію. Години три надавали йому допомогу. Далі перевели в інфекційне відділення, – ділиться жінка.

В інфекційному у хлопчика почалися неврологічні прояви хвороби. Малюк поводив себе збуджено, агресивно. Роздряпав навіть мамі обличчя. Лікарі сприйняли це як норму. Пояснюють, провели всі необхідні обстеження та лікування.

– Із першого дня запідозрити прояви енцефаліту, на жаль, було дуже важко. У нього не було такої клініки. Поставили діагноз: «інтоксикація центральної нервової системи». Дитина знаходилася у відділенні при свідомості. Так, був неспокійний, плакав… Але багато хто плаче, це ж не рідні стіни, – коментує завідувачка інфекційного відділення дитячої обласної лікарні Світлана Баранова.

Христина ж поведінку сина в той день вважала неадекватною. Кілька разів викликала чергового лікаря. Медик же нарікала на перебільшену стурбованість матері.

– Вона мені сказала, не панікувати, що з дитиною все добре… Удруге, коли викликала, лікар почала таким тоном розмовляти, мовляв, чого її зриваєте, у неї багато пацієнтів, – скаржиться жінка.

Наразі хлопчик у реанімації у важкому стані. Медики втішних прогнозів робити не беруться.

– Прогнозів не робимо ніяких. Це дуже важкий перебіг. Мала дитина. Згідно зі станом, дитина отримує належне лікування, – запевняє завідувач відділення інтенсивної терапії дитячої обласної лікарні Андрій Гутарєв.

Тим часом батьки Ростика з останніх сил сплачують за лікування. Кажуть, усього за кілька днів на інтенсивну терапію витратили більш як 14 тисяч гривень. Великих статків родина не має, відтак просять допомогти небайдужих.

Допомогти можна, перерахувавши кошти на картку «Приватбанку»: 4149 4996 4464 3353.

Детальна інформація за телефоном: (050) 138-13-34 (Христина, мама).