На Кіровоградщині не вистачає педагогів для роботи в інклюзивно-ресурсних центрах

Перегляди: 785

На Кіровоградщині працюють 20 інклюзивно-ресурсних центрів.

Їхні директори відзвітували про перші напрацювання перед першим заступником голови ОДА Сергієм Коваленком та директором департаменту освіти ОДА Володимиром Таборанським сьогодні, 14 листопада, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Освітні центри для дітей з особливими потребами створили відповідно до Меморандуму між облдержадміністрацією та фондом Петра Порошенка. За рік виділили 18 мільйонів гривень державної субвенції. На ці кошти відремонтували приміщення, закупили обладнання, дидактичні матеріали та профінансували зарплати працівників.

Частина центрів запрацювала з вересня, решта ще проводять ремонти і набирають штат. Деякі райони вже максимально наблизилися до стандартів надання інклюзивних освітніх послуг. Одним з них став Благовіщенський – там допомагають навіть дітям, яких лікарі визнали такими, що не підлягають навчанню.

Однією з основних проблем наразі є нестача фахівців. Педагогічні вузи не готують педагогів-дефектологів, зараз вчителі мають змогу отримати другу вищу освіту за відповідною спеціалізацією в Кам’янець-Подільському. Наразі триває робота над отриманням ліцензії для підготовки цих фахівців у ЦДПУ ім. Винниченка. Поки ж цих педагогів можна залучати зі шкіл-інтернатів.