Рада регіонального розвитку: Кіровоградщина - серед кращих

Перегляди: 1912

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Президент відзначив Кіровоградщину як першу область, де побудована нова типова сільська амбулаторія, і подякував меру Кропивницького за зміни на краще і підтримку військових.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це Петро Порошенко в тому числі сказав під час чергового засідання Ради регіонального розвитку, створеної в 2015 році для ефективної взаємодії державних органів влади з місцевими. Нашу область на форумі представляла велика делегація на чолі з головою ОДА Сергієм Кузьменком, до її складу ввійшли керівники районів, об'єднаних громад (ОТГ), міські голови і депутати обласної ради.

У селі Протопопівка Приютівської територіальної громади Кіровоградської області побудували першу в Україні нову типову амбулаторію в рамках реалізації президентської програми «Розвиток сільської медицини» (всього на програму виділено 5 мільярдів державних гривень).

- З амбулаторією в Протопопівці ми не чекали бюджетного фінансування, а почали роботи, використовуючи місцеві бюджети, - виготовили проектно-кошторисну документацію, першими оголосили тендери. Таку технічно-організаційну роботу в Україні ніхто не робив. Ми були першими. Ми фактично були тими, хто розробляв спільно з Міністерством регіонального будівництва і те, як буде виглядати ця амбулаторія, - наголосив Сергій Кузьменко.

Новозбудовані амбулаторії незабаром після нас відкриють Дніпропетровська, Луганська, Харківська та Рівненська області.

- Проект став можливим завдяки тому, що Генеральна прокуратура України змогла повернути в бюджет вкрадені попередньою владою 44 мільярди гривень, - зокрема, зазначив Президент.

За його словами, в державну власність також повернули заповідники, ліси, земельні ділянки, великі підприємства, інші активи, а за повернуті гроші, крім амбулаторій, будують гуртожитки для військових. З 513 запланованих об'єктів 89 уже будуються. Порошенко повідомив також, що ініціює виділення в наступному році 3 мільярдів гривень на підключення сільських шкіл до Інтернету, модернізацію опорних шкіл і придбання шкільних автобусів.

- Я недавно був в Кропивницькому. На власні очі побачив, що в місті є справжній господар, якого поважають жителі, який за короткий термін кардинально змінив обличчя Кропивницького на краще, - також сказав Президент, додавши слова подяки за підтримку третього полку спецпризначення.

Сам міський голова обласного центру Андрій Райкович представив результати своєї роботи за три роки. За його словами, фінансова децентралізація стала для міста реальним мотиватором швидкого створення проектів, прийняття галузевих програм з горизонтом не менше ніж на п'ять років, а доходи бюджету Кропивницького в порівнянні з 2014 роком зросли майже втричі.

Місто створило комунальне транспортне підприємство, зруйнувало монополію приватних перевізників. Сьогодні вулицями їздять 20 нових тролейбусів і 30 нових автобусів з тривожними кнопками і відеокамерами, з безкоштовним проїздом для всіх пільговиків. Також є домовленості з міжнародними фінансовими партнерами про закупівлю ще 30 тролейбусів з автономним ходом.

- Одразу зазначу: результатом децентралізації стало зростання фінансування на житлово-комунальне господарство в 2,5 разу. Це дозволило капітально відремонтувати ключові магістральні напрямки і дворові території, - зокрема, сказав Райкович. - Вперше за 50 років у Кропивницькому капітально ремонтується один з найбільших шляхопроводів. У місті вперше за 25 років за рахунок міського бюджету побудована житлова дев'ятиповерхівка, і ми вирішили розконсервувати звичайну квартирну чергу. Там люди - з 1979 року!

Серед названих ним проблем - критично розбалансована система теплопостачання, фінансування ПТУ по 70 - 80 мільйонів гривень на рік без можливості впливу на їхню діяльність, майже 25-відсотковий дефіцит медичної субвенції, сотні мільйонів боргу за тепло, непогашена різниця в тарифах, борги «Енергоринку»...

- Якби грошей на місцях залишалося ще більше, ми могли б зробити максимум запланованого! Зараз хочемо добудувати прозорий офіс, створити сучасний 50-метровий басейн, тому що ядро паралімпійської збірної (з плавання. - Авт.) знаходиться в Кропивницькому. Місту просто необхідно добудувати хірургічний корпус лікарні швидкої медичної допомоги - довгобуд, ціна якого не менше 200 млн грн. У нас у черзі на реставрацію культурні пам'ятки. Чого гріха таїти, ми теж мріємо про набережну, як у Вінниці, і центральну площу не гірше столичних. Все це стане можливим, коли правила гри на фінансовому полі будуть стабільними, прозорими і будуть дотримуватися, - поділився Андрій Райкович у Facebook.

З того, що стосується всієї країни, найбільш значущі заяви, що пролунали на Раді регіонального розвитку, стосувалися термінів, у які повинно закінчитися створення об'єднаних територіальних громад. За словами глави держави, вони закінчуються до наступних місцевих виборів, які повинні відбутися вже при покритті ОТГ всієї території країни.

- У 2020 році ми повинні прийняти адміністративне рішення про об'єднання громад, які за чотири роки не знайшли ні бажання, ні прагнення, ні сил об'єднатися, - заявив Порошенко. - Від того, що хтось не зможе до 2020 року забезпечити об'єднання, не повинні страждати люди. Чому вони повинні жити в гірших умовах, ніж ті, хто перебуває в ОТГ? Ми чотири роки не тиснули, тільки бюджетно заохочували. Але ніхто не може діяти всупереч інтересам суспільства, інтересам людей.

Він наголосив також, що не підпише державний бюджет на 2019 рік, якщо документом не буде передбачено 100% забезпечення комунальними субсидіями тих, хто їх потребує.