Успішний приклад: Команда Стрижакова досліджує прогресивний досвід вирішення проблеми опалення (ФОТО)

Перегляди: 763

Муніципальне бюро Артема Стрижакова на чолі з громадським діячем здійснило робочу поїздку до Нікополя, що у Дніпропетровській області, задля зустрічі з керівництвом міста.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Мета – перейняти передовий в Україні досвід із децентралізації опалення, повідомляє CBN з посиланням на сторінку Артема Стрижакова у Фейсбуці.

Під час зустрічі з Артемом Стрижаковим заступник мера Нікополя Сергій Донець розповів про успішний досвід їхнього міста, який вдалося втілити у 2016 році, і продемонстрував роботу об’єктів. Він - людина, яка безпосередньо разом з міським головою Нікополя перевела місто на альтернативні джерела теплопостачання – твердопаливне, газове та електричне.

Вкрай зношені мережі, багатомільйонні борги підприємств, безкінечні пориви труб, непідйомні для простих людей тарифи на опалення, яке не гріє. Усі ці болючі питання, які нині неабияк загострилися у Кропивницькому, були актуальні і для Нікополя. Проте сьогодні нікопольці вже забули про ці проблеми.

«Керівництво міста вчасно зрозуміло, що перспективи у централізованого опалення немає, і прийняло вольове рішення. У 2016-му місто відмовилося від центрального опалення. Була зібрана велика робоча група зі спеціалістів, яка розробила сучасну програму», - розповів заступник міського голови Нікополя Сергій Донець.

План дій був наступний: лікарні, школи, дитсадки перевести на індивідуальне опалення за рахунок інвесторів; всім жителям видати дозволи на встановлення автономок, а малозабезпеченим – виділити з міського бюджету кошти для встановлення індивідуального опалення. «Дніпропетроськгазу» та «ДТЕК Дніпровські електромережі» доручили модернізувати мережі.

«Звичайно, скептиків вистачало. Але це був той випадок, коли потрібно переломити ситуацію», - констатував Сергій Донець.

Уже після першого опалювального сезону економія склала 12%, а якість тепла неабияк покращилася. Крім того, повністю зникла проблема з регулярними поривами труб.

«Таких міст, як Нікополь, в Україні є кілька, і щоб наш обласний центр став наступним, ми, виїжджаючи на місця, безпосередньо вивчаємо успішний досвід. Адже іншого шляху, як децентралізація опалення, насправді немає. Це все реально втілити в Кіровограді, і ми зараз детально досліджуємо як», - говорять в Муніципальному бюро Стрижакова.

Фото із соцмережі Фейсбук.