У двох районах Кіровоградщини протягом року не вакцінували проти туберкульозу жодну дитину

Перегляди: 859

Кіровоградщина не відчувала у 2018 році нестачі в імунобіологічних препаратах для профілактики туберкульозу.

Про це під час чергового засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу заявила заступник директора обласного лабораторного центру Надія Оперчук, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Загальна потреба області у вакцинах БЦЖ складала 53 060 тисяч доз, при цьому на 1 січня залишок препаратів становив 71 580 доз. А в лютому та вересні Кіровоградщина отримала ще майже 52 тисячі доз болгарської вакцини, термін придатності якої збігає у липні 2020 року. Зберігаються вони в обласній дитячій лікарні, яка проводить розподіл препаратів через лікувальні заклади.

Що ж стосується щеплень, то, згідно з наказом МОЗ, з липня цього року вакцинацію проти туберкульозу дітям роблять лише раз на 3-5 добу після народження.

«Діти, які не були щеплені в пологовому стаціонарі, обов’язково підлягають вакцинації в закладах охорони здоров’я», - наголосила Надія Оперчук.

Ревакцінацію проти туберкульозу проводять у сім років.

За стандартами, виконання плану вакцинації і ревакцинації за півріччя повинно становити не менше 50 відсотків. Фактично він був виконаний в області лише на 38,6 відсотка: вакцинувати треба було 8945 дітей до першого року життя, а щеплення зробили лише 3454 малюкам.

Річний план з вакцинації БЦЖ дітей від одного до семи років виконали на 49 відсотків. У Добровеличківському та Онуфріївському районах жодну дитину не вакцинували проти туберкульозу.

Незадовільні показники пов’язані з відмовами батьків проводити щеплення. На 1 листопада у 278 випадках батьки відмовлялися від вакцинації дітей до двох років.

Річний план ревакцинації дітей у сім років вдалося виконати на 47,5 відсотка.