На Кіровоградщині збільшується кількість хворих на ВІЛ та СНІД

Перегляди: 2031

На Кіровоградщині залишається напруженою ситуація з ВІЛ-інфекцєю та СНІДом.

Про це під час чергового засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу доповіла представник обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ірина Бабій, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нині на диспансерному обліку в області знаходиться 2161 людина. З них 692 хворіють на СНІД. Протягом дев'яти місяців виявили 221 носія ВІЛ-інфекції та 147 осіб зі СНІДом, більшість з яких заразилися статевим шляхом. Кількість випадків захворювання на ВІЛ у порівнянні з минулим роком виросла на 12,5 відсотка.

Найактивніше хвороба поширюється у Кропивницькому, Олександрії, а також Долинському, Добровеличківському, Петрівському та Устинівському районах. При цьому фахівці вважають, що низькі показники в інших районах обумовлені не повільним поширенням, а недостатнім рівнем виявлення захворювань. За дев’ять місяців 2018 року хвороба вбила 111 людей.

Ірина Бабій також зазначила, що на диспансерному спостереженні знаходяться 312 дітей, з них 123 мають підтверджений ВІЛ-статус. Під наглядом акушер-гінекологів та Центру СНІДу знаходяться 68 ВІЛ-позитивних вагітних. 2157 хворих лікують медпрепаратами, які надає Центр СНІДу, а фінансують місцеві бюджети.

Фахівці наголошують, що розповсюдженню хвороби сприяє низька обізнаність, особливо серед молоді, про що свідчить факти виявлення ВІЛ/СНІДу в 16 - 17-річних хлопців та дівчат.