У Кропивницькому хочуть перетворити фортецю Святої Єлисавети на туристичну візитівку міста

Перегляди: 2482

У Кропивницькому відбувся круглий стіл «Фортеця Святої Єлисавети - іміджева пам’ятка культурної спадщини міста Кропивницького», повідомляє кореспондент CBN.

У заході взяли участь історики, краєзнавці, архітектори, громадські активісти, представники відповідних управлінь міськради.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначив міський голова Андрій Райкович, Фортечні Вали - важлива культурна спадщина, яку місто повинно зберегти. Тож у лютому цього року прийняли програму паспортизації пам'яток культурної спадщини на 2018-2020 роки, а також створили робочу групу з регенерації фортеці Святої Єлисавети.

Завдяки роботі фахівців, які обстежили 90 гектарів, створили облікову документацію (паспорт, облікову картку, історичну довідку, акт технічного стану). Документацію через обласний департамент культури представлять Міністерству культури для розгляду та занесення до державного реєстру пам'яток культурної спадщини. Роботу виконало науково-дослідницьке підприємство «Археолог». Наявність такої документації дозволяє вирішити низку питань від укладання охоронних договорів до видання приписів та розпоряджень, та головне, що завдяки цій роботі припиниться посягання на територію Фортечних Валів.

Андрій Райкович також нагадав про актуальне для багатьох кропивничан питання будівництва на території фортеці єдиної помісної православної церкви. Воно складне з огляду на те, що під ділянкою, на якій хочуть збудувати церкву, виявили не тільки рештки споруд XVIII століття, які можна музифікувати, а й фрагменти скіфської кераміки.

Посадовець підкреслив, що його завдання як міського голови зберегти історичні пам'ятки: «На мій погляд, фортеця Святої Єлисавети знакова, важлива, і вона має ознаки пам'ятки архітектури загальнонаціонального значення».

Він зазначив, що результати роботи фахівців повинні бути зрозумілі пересічним кропивничанам. Тільки після висновків археологів, істориків, архітекторів можна приймати адміністративні рішення.

«Я зобов'язаний як очільник міста надати аргументовану, виважену відповідь, - зазначив Райкович. - Щоб людям обгрунтовано роз'яснили: чи можна будувати там храм, чи ні».

Натомість навколо ідеї регенерації фортеці Святої Єлисавети тривають політичні баталії.

Фахівці ж пропонують для реалізації потенціалу фортеці наступного року продовжити археологічні та геофізичні дослідження, для збільшення привабливості пам'ятки та її показовості очистити від порослі бастіон Святого Андрія Первозванного, що знаходиться зліва від входу у Фортечні Вали, залучити закордонних фахівців та взяти участь у грантодавчих програмах.

Якою повинна бути відреставрована фортеця святої Єлисавети. Думка відомого історика.