У Кропивницькому хочуть встановити пам’ятник Юрію Яновському (ФОТО)

Перегляди: 1618

З ідеєю встановлення в обласному центрі пам’ятника українському письменнику Юрію Яновському виступили письменники Кіровоградщини на чолі з Володимиром Панченком.

Про це CBN розповів член міської топонімічної комісії, яка підтримала цю ініціативу, Сергій Запорожан.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На вулиці Рівненській знаходиться будинок, де письменник жив понад 10 років. Неподалік на вулиці Соборній облаштовують сквер (біля кінотеатру «Портал»). Літератори вважають за доцільне саме там встановити пам’ятник одному з засновників українського кіно.

Ідея пам’ятника навіяна кінобіографією Яновського та образами і символами роману «Майстер корабля». Молодий Яновський стоїть на валуні перед морською хвилею. Він простяг руки, тримаючи в них вітрильник, ніби даруючи корабель-мрію нам. Одягнений Яновський у легку куртку, через шию перекинуте кашне, яке нагадує кіноплівку. Корабель символізує молоду українську державу. А Майстер корабля - то молода нація, що будує свого вітрильника, на якого чекає відкрите море.

На думку ініціаторів, відкриття пам’ятника могло б стати частиною програми мистецького фестивалю «Кропивницький - 2019», у кошторисі якого можна передбачити і видатки на виготовлення пам’ятника.