У Кропивницькому презентували видання про початок революційної стихії в регіоні (ФОТО)

Перегляди: 1039

Вчора, 21 листопада, в обласній філармонії презентували книжкове видання «Роки боротьби 1917-1922 рр. на Єлисаветчині. Український погляд. 1917-1918. Початок революційної стихії», повідомляє кореспондент CBN.

«Символічно, що презентація видання відбувається у День Гідності та Свободи, адже тоді, в далекі роки на початку 20 століття, наші з вами земляки так само виборювали і свободу, і власну гідність. А ще ця презентація відбувається напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору, що став спокутою за те, що не всі жителі тодішньої України підтримали визвольні змагання, не усвідомили, що лише в своїй країні, в своїй хаті своя правда і сила, і воля є доконаним фактом. Шанси створити свою державу були втрачені і за це спокутували майже сім мільйонів українців, які загинули, – сказав керівник Державного архіву Кіровоградської області Олег Бабенко. – Матеріали цієї книги охоплюють декілька років життя у нашому місті, у двох повітах, які сьогодні входять до складу області. Матеріали, за якими написана книга, завжди були в Державному архіві нашої області, але в часи, коли не мріялося про незалежну українську державу, або в часи, коли лише бутафорський підхід був до поняття "держава", дослідники не торкалися пожовклих від часу сторінок, що ілюструють історичну правду. І лише творчий колектив цієї книги чи не вперше почитав ті сторінки з точки зору українського погляду».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Книгу видали в рамках обласної програми книговидання і книгорозповсюдження на 2016-2020 роки. Автор-упорядник – Юрій Митрофаненко.

«Саме на сторінках цієї книги йдеться про ту боротьбу, яка була покликана забезпечити життя у вільній Україні, забезпечити можливість вільно говорити українською мовою і сто років по тому продовжується ця боротьба», - сказав перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко.