Гаряча тема холодної пори, або Обпалені на опалювальному сезоні на Кіровоградщині

Перегляди: 995

Світлана Костенко, «Народне слово»

Опалювальний сезон розпочався: в Олександрії та Світловодську ще 22 жовтня, в обласному центрі пізніше – 29-30 жовтня. Та теплогенеруючі підприємства скаржаться на боржників-споживачів, через яких вони не можуть оплатити каденцію природного газу і отримують штрафні нарахування. Працівники деяких теплогенеруючих підприємств кажуть про жахливі умови праці та затримку заробітної плати. В свою чергу платники податків нарікають, що ось тільки за бюджетні кошти відремонтували деякі дороги, як свіженький асфальт знімають, щоб полагодити черговий прорив тепломережі під ним. Споживачі вказують на холодні батареї, за які потрібно сплачувати, як за гарячі. І так по колу. Що робити, щоб не платити за неякісні послуги, чому тарифи ростуть та чи будуть давати дозволи на встановлення автономного опалення – розбиралися журналісти «Народного слова».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Низькі тарифи – гірше: проблеми Світловодська

У Світловодську міською владою досі не ухвалені тарифи на тепло, тому опалювальний сезон був під загрозою зриву. Та працівники підприємства погодилися відтермінувати страйк.

Ще в лютому 2018 року була підписана галузева угода, згідно з якою на 23,7% повинна була збільшитись зарплата працівників житлово-комунального господарства. СП ТОВ «Світловодськпобут» сформувало нові тарифи, які враховували підвищення зарплат, та у липні подало розрахунки до міської ради для ухвалення. Але міська рада й досі не ухвалила тариф по тих розрахунках. Через це підприємство зазнає збитків, затримує заробітну плату працівникам. Аж тут оголосили подорожчання природного газу майже на 24 відсотки. Тож підприємство має проплачувати поставку природного газу вже за новими тарифами. Чим загрожує несвоєчасне встановлення тарифу, розповіла очільниця обласного департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук:

– Там зараз найнижчий показник по зарплаті: 3995 гривень на місяць. Та й то є заборгованість. Тариф не відшкодовує собівартість. Зараз бачимо цю ситуацію в Смілі, Шепетівці, Кривому Розі: заниження тарифу, несвоєчасні розрахунки приводять до того, що підприємство не має змоги сплатити за природний газ. Згідно з чинним законодавством НАК «Нафтогаз» за несвоєчасну сплату по договорах ще й нараховує штрафні санкції, тому сума боргу зростає за принципом снігової кулі. І невирішення питання органами місцевого самоврядування, несвоєчасність встановлення тарифу призводить до виникнення фантастичних за розмірами боргів у теплопостачальних підприємств.

Куди ж борги тоді діваються? Їх або включають в тариф, або ж гасять дотаціями з місцевого бюджету, тобто знову ж таки за кошти громадян.

На противагу Ольга Довжук ставить у приклад селище Власівку Світловодського району та місто Долинську, де два комунальних підприємства надають послугу централізованого опалення населенню. Там вчасно встановлюють тариф, що відшкодовує собівартість, не мають боргів, підприємство стовідсотково розраховується за природний газ. Через це немає штрафних нарахувань, а тарифи за тепло далеко не найвищі в області.

Тарифи на тепло та кредити

За словами Ольги Довжук, в Кіровоградській області ще досі жоден новий тариф на тепло не затверджений. Адже якщо нову ціну на природний газ встановили лише 1 листопада, то процедура формування тарифу на тепло для населення буде відбуватися не менше ніж півтора місяця, як це передбачено законом.

– Спочатку мають відбутися громадські обговорення, прорахунки, прийняття, ухвалення – і лише через 15 днів після цих заходів встановлюється тариф. Тобто у нас для населення з підняттям тарифу на газ новий тариф на тепло може діяти лише з 15 грудня. Але якщо в Світловодську не перезатвердили тариф і сьогодні підприємство подасть нові розрахунки, то буде зростання не на 16 відсотків, як пропонували в липні, а вже більше. Та поки ще в Кіровоградській області жодне підприємство не переглянуло тариф ні для населення, ні для бюджетних установ. Тому за цей час, поки встановлюватиметься тариф, підприємства матимуть збитки.

Та щоб мінімізувати витрати на теплопостачання, потрібне раціональне використання ресурсу. Тому в державі вже не перший рік діє програма «Теплі кредити». Обласна адміністрація Кіровоградщини підписала відповідний меморандум про підтримку з обласного бюджету програми для ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) та ЖБК (житлово-будівельний кооператив). В 2018 році виділили на «теплі кредити» з обласної казни спочатку мільйон гривень, та потім змушені були додати ще 157 тисяч – відшкодування по кредитах користується популярністю. Загалом в області в рамках програми взяли 42 енергокредити.

– Це вигідно та ефективно. Цьогоріч деякі ОСББ брали по два кредити – наприклад, на заміну мереж та зовнішнє утеплення. А ось у Світловодську придбали два індивідуальних теплових пункти для багатоквартирних будинків, – розповіла посадовиця.

Спільно з обласним бюджетом відшкодовують частину теплих кредитів і деякі місцеві бюджети. Вже не перший рік до співвідшкодування долучається Олександрія. Цьогоріч прописали витрати і в бюджеті Світловодська – одному ОСББ відшкодували 46 тисяч. Олександрівська райдержадміністрація теж з районного бюджету відшкодувала 30 тисяч гривень. А ось у місті Кропивницькому обрали інший підхід. Тут на «теплі кредити» виділили близько трьох мільйонів гривень. Але не у співфінансуванні з обласним та державним бюджетом в рамках однієї програми – адже ці відшкодування можна підсумовувати з різних джерел, – а як витрати на окрему програму. Тому за кропивницькою програмою відшкодували 90 відсотків робіт з енергозбереження, але лише трьом ОСББ.

– Це не вигідно, тому що витрачають лише кошти бюджету міста. А якщо ці ж 3 мільйони направити на співфінансування з інших джерел, то у такому разі левову частку суми становитимуть кошти держбюджету плюс частка обласного бюджету і частка міського. Тоді б мали більшу суму, завдяки якій не три, а десять ОСББ скористалися б послугою. Тому ми пропонуємо місту змінити цю програму і долучитися саме за такою схемою. До речі, місто Знам’янка теж по-іншому фінансує, і надали інформацію, що вже у 2019 році змінять програму і долучаться до співфінансування, – пояснила Ольга Довжук.

Також посадовиця відкрила завісу таємничості щодо Фонду з енергоефективності, який начебто має запрацювати в Україні наступного року. Вона пояснила, що положення про роботу фонду остаточно не узгоджено, але планується, що фінансуватися будуть проекти з енергоефективності лише ОСББ, а ось ЖБК вже ні. Там будуть передбачені гранти з певними умовами та з обов’язковим попереднім енергоаудитом. Очікувана сума – 1,6 мільярда гривень. Фінансувати фонд будуть зі Світового банку, а сама державна програма діятиме також через банкову систему країни.

Пориви і дороги

На сьогодні мережі теплопостачання зносилися, а в тарифі на поточні і капітальні ремонти передбачається незначна сума. Тому по всій Кіровоградщині перші 10-14 днів після початку опалювального сезону триває «міні-сезон» поривів тепломереж та їхнього латання. Директорка обласного департаменту ЖКГ розповідає, що поки все за нормативами: прориви усуваються протягом доби.

Найбільше проблем із поривами та холодними батареями наразі в Кропивницькому. Наприклад, в центрі міста влітку зробили за кошти бюджету нове дорожнє покриття по вулиці Чорновола. І вже двічі (!) дорогу «перекопали» через пориви. Таким чином, витрати платників податків на новеньку дорогу, як висловився мер Кропивницького Андрій Райкович, «помножили на нуль». Чому б спочатку не перевірити комунікації, а вже потім робити дороги? Це прокоментувала Ольга Довжук:

– У центральній частині Кропивницького тепломережі прокладалися ще у 1957-58 роках. Якщо б у кошторис ремонту дороги вкласти одразу заміну всіх комунікацій під нею, то кошторис зріс би разів у три. А такі суми можуть бути непідйомними для місцевого бюджету. А вгадати, в якому саме місці прорве, заздалегідь неможливо.

Цього понеділка під час апаратної наради мер Кропивницького Андрій Райкович зауважив, що вже зараз мають бути готові всі документи про розірвання договору оренди з «Кіровоградтепло» ЦНТІ УНГА і все майно теплогенеруючого підприємства буде передано на баланс міського бюджету.

Як не платити за холод

З 1 січня 2019 року набирають чинності норми Закону «Про житлово-комунальні послуги», в якому передбачено нарахування пені за несвоєчасну сплату за комунальні послуги. Наразі пеню та інші штрафні нарахування на тіло боргу для споживача можуть призначити лише за рішенням суду.

Але якщо батареї холодні, тобто послуга не надана якісно? Необхідно скласти акт-претензію, і краще колективну – якщо холодно не тільки у вас, а й у квартирах сусідів. Віднести її в теплогенеруюче підприємство або ЖЕО – дивлячись, через яку проблему батареї холодні. Прослідкувати, щоб акт-претензію зафіксували в журналі вхідних та мати копію акта на руках. Температура в житлових приміщеннях не повинна бути нижче +18 градусів за Цельсієм – про це зазначено в постанові Кабінету Міністрів №630 від 21.07.2005 року. Щодо кутових кімнат, то якщо в ній температура менше 20 градусів, але вище 14 градусів, ціна за опалення повинна бути знижена на 5 відсотків за кожен знижений градус. А ось якщо в кутовій кімнаті температура нижче 14 градусів – за опалення можна не платити.

Водночас представниця одного з кропивницьких ОСББ зазначила, що викликала комісію щодо холодних батарей та низького тиску в системі їхнього будинку.

– Батареї потеплішали враз, тиск підняли. Але вже через хвилин сорок батареї знову стали холодними, – бідкалася жінка під час наради в міській раді.

На всі озвучені на нараді закиди від представників багатоквартирних будинків та ЖЕО представник «Кіровоградтепло» пояснень не надав і ситуацію не прокоментував.