На Кіровоградщині колишні наркозалежні працевлаштовуються та створюють сім’ї

Перегляди: 956

В облдержадмiнiстрацiї вiдбулося засiдання координацiйної ради з профiлактики наркоманiї та протидiї злочинностi, пов’язаної з незаконним обiгом наркотичних засобiв та психотропних речовин.

Про це CBN поiнформували в прес-службi ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про стан виконання програми замiсної пiдтримувальної терапiї (ЗПТ) для лiкування i соцiальної реабiлiтацiї наркозалежних осiб поiнформувала виконуюча обов'язки головного лiкаря обласного наркологiчного диспансеру Зоя Сигида. За її словами, проект надання замiсної пiдтримувальної терапiї на Кiровоградщинi розпочали в 2008 роцi на базi обласного наркодиспансеру.

На сьогоднi замiсну терапiю спецiальними препаратами отримують 402 особи у Кiровоградському обласному та Олександрiйському наркодиспансерах, а також у Свiтловодськiй i Знам'янськiй лiкарнях та у Центрах первинної медико-санiтарної допомоги № 1 i № 2 мiста Кропивницький.

Усi пацiєнти до участi в програмi перебували на диспансерному облiку. Окрiм ЗПТ, їм надають соцiально-психологiчнi послуги.

Згiдно iз наказом МОЗ, 146 пацiєнтам забезпечується видача замiсних препаратiв для самостiйного прийому в амбулаторних умовах. Завдяки вiдкриттю сайтiв замiсної пiдтримувальної терапiї на базi первинної ланки вдалося практично лiквiдувати «список очiкування».

Невдовзi планують вiдкрити кабiнет ЗПТ на базi Новоукраїнської лiкарнi та вивчають питання щодо вiдкриття сайту ЗПТ на базi Маловискiвської i Долинської лiкарень.

Фiнансування препаратiв замiсної терапiї здiйснюють за кошти державного бюджету: цього року область отримала на ЗПТ близько 305 тисяч гривень. Фiнансову допомогу на придбання замiсних препаратiв також надає Центр контролю та профiлактики захворювань США (CDC).

У рамках цiєї програми придбали препаратiв ще на понад 11 тисяч гривень. До кiнця року очiкують додаткову поставку в область препаратiв ЗПТ за рахунок Каталiтичного фонду ГФ.

Iз запровадженням замiсної пiдтримувальної терапiї вдалося досягти позитивних результатiв. Зокрема, зменшився рiвень ризикованої поведiнки, пов’язаної iз зловживанням наркотикiв, а також рiвень iнфiкування наркозалежних ВIЛ, гепатитом С та iншими хворобами.

Вiдсутнi летальнi випадки, пов’язанi iз передозуванням, зменшився рiвень ймовiрностi повернення до вживання наркотикiв. Серед позитиву вiдзначили i покращення особистого та соцiального функцiонування наркозалежних, оскiльки значна частина клiєнтiв замiсної терапiї працевлаштовується, вiдновлює родиннi стосунки, створює новi сiм'ї.