У Кропивницькому штрафуватимуть порушникiв законодавства про охорону культурної спадщини

Перегляди: 987

Вчора, 28 листопада, виконавчий комiтет мiської ради Кропивницького затвердив порядок оформлення документiв щодо застосування фiнансових санкцiй за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.

Про це CBN поiнформували в прес-службi мiської ради.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як повiдомив начальник управлiння мiстобудування та архiтектури мiської ради Вадим Мездрiн, затверджений порядок визначає процедуру застосування фiнансових санкцiй за порушення чинного законодавства України про охорону культурної спадщини до власникiв, користувачiв, балансоутримувачiв, орендарiв, суборендарiв тощо об’єктiв, пам’яток культурної спадщини або уповноважених ними органiв на територiї Кропивницького.

Такий порядок вже затвердили у Києвi, Львовi та Чернiвцях. Вiдповiдно до нього, юридичнi особи, якi є власником або уповноваженi ними органи чи замовники робiт, пiдлягають накладенню фiнансових санкцiй у таких випадках:

- за проведення будь-яких незаконних робiт, що можуть завдати або завдали шкоди пам’ятцi, її територiї, археологiчнiй територiї пiд охороною, охоронним зонам, iсторичним ареалам населених мiсць, – у розмiрi вiд тисячi до 10 тисяч неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян;

- за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрацiї, реабiлiтацiї пам’яток, у тому числi тих вимог, що передбаченi охоронними договорами, умисне доведення їх до стану руйнацiї – у розмiрi вiд тисячi до 10 тисяч неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян;

- за неподання, несвоєчасне подання або подання явно недостовiрної iнформацiї про виявленi у процесi земляних, будiвельних, шляхових, мелiоративних та будь-яких iнших робiт об’єкти культурної спадщини – у розмiрi вiд 100 до 1000 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян;

- за ухилення власника пам’ятки або уповноваженого ним органу вiд пiдписання охоронного договору або за порушення ним режиму використання пам’ятки – у розмiрi вiд 100 до 1000 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

Порушник повинен буде сплатити встановлену у постановi суму фiнансової санкцiї не пiзнiше 15 днiв з дня винесення постанови.

Кошти, одержанi у виглядi стягнень, зараховуватимуть до спецiального фонду мiського бюджету. У разi несплати штрафу в 15-денний термiн з дня винесення постанови її направлять до органiв виконавчої служби.