У Кропивницькому за допомогою коня пояснили суть законопроекту Горбунова про три райони

Перегляди: 1513

Сьогодні, 29 листопада, у Кропивницькому відбулася прес-конференція народного депутата Олександра Горбунова та експерта Центрального офісу реформ Юрія Ганущака на тему зміни меж районів Кіровоградської області, передає кореспондент CBN.

За словами Олександра Горбунова, на Кіровоградщині замість 21 пропонується утворити три райони - Кропивницький, Олександрійський та Голованівський. Він наголосив, що межі районів наразі прив'язувались до госпітальних округів, однак можуть бути змінені після проведення усіх необхідних консультацій.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зауважив Юрій Ганущак, законопроект запропонували в руслі концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яку затвердили 1 квітня 2014 року. Це крок, аби у 2020 році мати в Україні новий адміністративний устрій. На місці 11 тисяч сільських і селищних рад утворять близько 1300-1400 громад. З 488 районів утвориться близько 100 районів. Межі областей залишаться без змін.

Крім цього планується розмежування повноважень між самоврядуванням і місцевими державними адміністраціями – самоврядування створюється на рівні громади, можливо, району, області, держадміністрації – це район і область. Систему координацій візьмуть на себе РДА, які створяться на рівні великих районів.

Подібні ініціативи щодо своїх областей вже зареєстрували представники Миколаївської, Полтавської, Чернігівської та Сумської областей.

«Позаминулого тижня ми зареєстрували законопроект "Про зміну меж районів Кіровоградської області" разом із колегами Миколою Федоруком та Андрієм Рекою, - сказав Олександр Горбунов. - І відразу почалося бурхливе обговорення. Почалися телефонні дзвінки від мерів міста, районних адміністрацій з різними пропозиціями, зауваженнями і так далі. Ті процеси, які запущені в країні, повинні мати якесь логічне розв’язання. Даний законопроект – це наше бачення. Після консультацій з Центральним офісом реформ, після консультацій з Міністерством регіонального розвитку ми прийшли до такого висновку. Свій висновок ми виклали в даному законопроекті. Суть його проста: після децентралізації майже всі повноваження, які лежать на РДА, перебирають на себе ОТГ. Таким чином функціонування рад стає неефективним через фактичну відсутність і істотне зменшення їх функцій».

«Це абсолютно логічний крок – функції району міняються, фактично їх перебирає на себе територіальна громада – об’єднані громади, і там, де вони вже покривають більшу частину району, взаємовідносини між районною елітою і громадою стають просто нестерпними, тому що це накладання повноважень, - додав Юрій Ганущак. – Район - це є адміністративна фактично структура, в більшості країн Європи він саме так і формувався, тобто це "государеве око" - представник держави повинен був дістатися на коні в кінець території, за яку відповідав, і назад повернутися в цей же день».

Нагадаємо, народний депутат з Кропивницького Олександр Горбунов («Народний фронт») пропонує залишити на території Кіровоградської області лише три райони.

До складу Кропивницького району, на думку авторів проекту, слід включити Долинський, Новомиргородський, Олександрівський, Бобринецький, Знам’янський, Новгородківський, Компаніївський та Устинівський райони.

Ще одним новоутворенням має стати Олександрійський район, до складу якого повинні ввійти Петрівський, Онуфріївський та Світловодський.

Третій район пропонується створити з центром у Голованівську, до нього планується приєднати Благовіщенський, Вільшанський, Гайворонський, Добровеличківський, Маловисківський, Новоархангельський та Новоукраїнський райони.