Команда Стрижакова пропонує Кропивницькому рішення щодо теплозабезпечення

Перегляди: 1427

Муніципальне бюро Артема Стрижакова представило програму децентралізації та розвитку системи теплозабезпечення Кропивницького.

Як зазначив під час прес-конференції, яка відбулася сьогодні, 3 грудня, у прес-центрі CBN Артем Стрижаков, при бажанні змінити всю систему можна протягом трьох років.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Серед багаторічних проблем централізованого теплопостачання фахівці називають фізичне та моральне старіння обладнання, значні теплові втрати при транспортуванні теплоносія, аварійний стан магістральних, розподільчих та внутрішньобудинкових мереж, а також застарілі та енергоємні котли.

Розбалансованість тепломереж двох енергогенеруючих підприємств міста складає 63 - 67 відсотків, борги за використаний природний газ становлять більше 340 мільйонів гривень.

За словами координатора проекту Ігоря Саєнка, лише заміна 150 кілометрів мереж, які знаходяться в оренді ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», передбачає інвестування 3 мільярдів гривень.

У Муніципальному бюро Артема Стрижакова вважають, що Кропивницькому треба скористатися досвідом інших міст України (Нікополя, Первомайська, Кам'янського, Ужгорода, Знам'янки тощо), де ці проблеми вирішили, перевівши абонентів на автономне опалення.

Як зазначив спеціаліст з енергоефективності Євгеній Новосьолов, є чотири види децентралізованих джерел теплопостачання для об'єктів соціальної інфраструктури та бюджетної сфери: природний газ, тверде паливо, електроенергія за нічним тарифом та теплові насоси. Кожен має свої плюси і мінуси, але це вибір, якого у споживачів в Кропивницькому поки немає.

Реалізувати програму можна за рахунок міського бюджету, власних коштів кропивничан, залучення інвесторів або кредитних коштів.

«Встановити індивідуальні системи опалення поквартирно набагато дешевше, ніж мільйони гривень кожного року вкладати у збиткові теплогенеруючі підприємства», - зауважив Ігор Саєнко.

В Муніципальному бюро Стрижакова розробили покрокову програму децентралізації та розвитку системи теплозабезпечення Кропивницького на 2019 - 2021 роки з переліком основних заходів для її виконання, яку презентують депутатам міськради та керівництву міста на найближчому сесійному засіданні.

Нагадаємо, Муніципальне бюро Артема Стрижакова на чолі з громадським діячем здійснило робочу поїздку до Нікополя, що у Дніпропетровській області, задля зустрічі з керівництвом міста. Мета – перейняти передовий в Україні досвід із децентралізації опалення.