У Кропивницькому дискутували на тему перейменувань об’єктів топоніміки

Перегляди: 883

Сьогодні, 5 грудня, у кропивницькому прес-клубі відбулася панельна дискусія на тему «Топоніміка – як ціннісний вибір», передає кореспондент CBN.

На захід запросили викладачів, активну молодь, громадських діячів, небайдужих містян.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми абстрагуємося від обговорення конкретних варіантів, версій назв, таких дискусій ми вже мали вдосталь. Нас зараз цікавлять не якісь там навздогін "пережовування" версій і варіантів можливих назв – яка краща, яка гірша. Це, дякувати Богу, відійшло, і це вже в минулому. Йдеться про інше: громадянське суспільство і особливо молодь – активна верства цього суспільства – не мають стояти осторонь від цих процесів, а мають бути в контексті того, що відбувається, що їх оточує», - зазначив голова обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, викладач Олександр Ратушняк.

На його думку, символи – це формування ментальності. І, на перший погляд, не має значення, як називається вулиця, якою ходить людина, пам’ятник, який на ній розташований, адже на передній план часто виходять буденні проблеми. Однак майбутнє держави залежить саме від розуміння справжніх життєвих цінностей.

«На підсвідомому рівні ми формуємо ментальні підвалини ідентичності українського суспільства і, зокрема, кропивничан. Тому те, якими ми будемо, якими будуть наші діти, залежить від того, в яких символах ми зростаємо і що нас оточує, - зауважив Ратушняк. – І, коли нам говорять, що це неважливо, що "какая разница – ну, стоит там памятник, это же наша история" і тому подібне, і так далі, то зверніть увагу – ті, хто про це кажуть, в першу чергу міняють символи, переназивають міста, нав’язують свої топоніми».

Нагадаємо, топомінічна комісія Кропивницького вважає, що на найближчі кілька років потрібно ввести своєрідний мораторій на перейменування вулиць.