У шести кілометрах від Бобринця знайшли кам'яних баб (ФОТО)

Перегляди: 3318

Колекція кам'яних стел, які зберігаються в обласному краєзнавчому музеї, поповнилася двома раритетами, яким, за попередніми підрахунками фахівців, - п'ять тисяч років.

Історію про те, як їх знайшли, вчора, 4 грудня, в ОУНБ імені Чижевського розповіли учасники експедиції, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У жовтні члени проектної групи «Lіve-інкубатор» Інженерного коледжу разом з представниками групи досліджень унікальності Кіровоградської області «Ексампей» відкрили екологічну стежину «Володимирська балка» в Бобринецькому районі. До неї увійшли сама Володимирська балка, нерукотворне джерело, моноліти і кратери, залишки старовинних єврейських кладовищ, кургани, золотоносна балка.

Під час вивчення групи з дев'яти курганів знайшли кеміобінські стели. Вперше про них у 1885 році писав у виданні «Киевская старина» археолог та етнограф Володимир Ястребов. Однак точне місцезнаходження кам'яних баб він не вказав.

Їх знайшли члени сучасної дослідницької групи. За словами керівника «Ексампею» Ніни Бабанської, процес вивезення стел до краєзнавчого музею у Кропивницький був схожим на пригодницьку історію з зіпсованою погодою, пошуком помічників, збором грошей та переховуванням стел.

Минулого тижня кам'яні баби опинилися у музеї. А студенти Інженерного коледжу вже розпочали описову та дослідницьку роботу екологічної стежини й кеміобінських стел.

Люди, які жили на цій території п'ять тисяч років тому, витесали з каменю приблизно метр у висоту, ймовірно, ідола, в якому змогли окреслити плечі, овал обличчя, стегна. На стелі дослідники виявили сліди охри, тобто кам'яна баба була сонячного кольору.

Друга стела, менша і каплеподібна, має іхтіологічні риси. На виступі, який, можливо, є головою «русалки», є коло, схоже на око. Крім того, на стелі є зображення риби.

Дослідники вважають, що ямники використовували ідолів у якості могильних каменів.