Шахтарське селище на Кіровоградщині просить про допомогу

Перегляди: 2653

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Гірницьке селище Смоліне в черговий раз просить про допомогу. Відкритий лист депутатів Смолінської об'єднаної територіальної громади направлено до всіх рівнів влади - від центральної до місцевої.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Суть його зводиться до того, що через нові тарифи «на відпуск електроенергії АЕС після впровадження необгрунтованої постанови НКРЕКП від 01.08.2017 р. № 990» НАЕК «Енергоатом» буде змушена знизити закупівельні ціни на урановий концентрат, що може призвести до згортання уранодобувного виробництва. В контексті звернення - до закриття Смолінської уранової шахти і зростання соціальної напруженості в селищі. Депутати просять керівництво країни й області негайно втрутитися і вирішити питання позитивно.

Нагадаємо, що в Кіровоградській області діють три урановидобувні шахти, що входять до ДП «СхідГЗК», який з видобутої на Смолінській, Інгульській та Новокостянтинівській шахтах руди отримує і продає в НАЕК «Енергоатом» урановий концентрат, який є одним з ключових компонентів у складному й довгому ланцюжку виробництва ядерного палива для українських АЕС.

Довгий час тема створення власного циклу виробництва ядерного палива обов'язково погоджувалася і з нарощуванням потужностей для видобутку і переробки уранової руди до необхідних для отримання енергетичної незалежності значень. Останнім часом ситуація з функціонуванням «СхідГЗК» ускладнилася і наявністю управлінського конфлікту, що виник через перерозподіл впливу на галузь - зі «СхідГЗК» на ДК «Ядерне паливо», який володіє хіба що якимось набором адміністративних функцій. Власне, це видно і з відкритого листа уранщиків: «Концерн не виконав жодного завдання (з розвитку галузі.  - Авт.), навпаки, перебрав на себе управління урановим комбінатом».

Занепокоєння і страхи депутатів і жителів Смоліного з приводу майбутнього цілком зрозумілі - без шахти селище приречене на повільне вимирання. Ситуація ускладнюється і тим, що в надії на процвітання уранодобувної галузі створювалася й ОТГ, яка без містоутворюючого підприємства втрачає перспективи розвитку. Цілком можливо, що ситуацію ускладнюють і групи впливу, які мають свої погляди на розвиток атомної енергетики України. Хтось пропонує взагалі обходитися без українського урану, замінивши його більш дешевим казахським.

Правда, при цьому не вирішуються питання ні енергетичної незалежності України, ні соціальної справедливості для жителів Кіровоградщини.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ