Столичнi соцiологи «намалювали» портрет Кiровоградщини

Перегляди: 918

Соцiологiчна група «Рейтинг» у рамках проекту «Портрети регiонiв» з 16 листопада по 4 грудня 2018 року провела опитування серед жителiв Кiровоградської областi.

Про це пiд час прес-конференцiї в CBN сьогоднi, 13 грудня, повiдомив заступник директора соцiологiчної групи «Рейтинг» (Київ) Любомир Мисiв.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Загалом у дослiдженнi, здiйсненому за методом особистого iнтерв’ю, взяли участь 1600 респондентiв. Вибiрка сформована з урахуванням вiкової й гендерної структури областi з урахуванням типу поселення. Похибка становить не бiльше 2,4%.

Аналiз результатiв дослiдження показав, що ситуацiю загалом по країнi жителi областi оцiнюють гiрше, нiж на мiсцях.

Лише 3% оцiнили полiтичну ситуацiю в країнi як спокiйну, тодi як в областi спокiйною ситуацiю бачать 19%, а у своєму мiстi/селi – 37%. Напруженою ситуацiю в країнi бачать майже 58% опитаних, критичною – 33%. На мiсцях оцiнки стану справ дещо кращi: напруженою ситуацiю бачать 45 - 55% опитаних, критичною – 14 - 17%.

Правильнiсть напрямку руху країни (15%) та областi (18%) респонденти оцiнюють гiрше, нiж свого мiста/села (27%). Оптимiстичнiшими щодо цих оцiнок є мешканцi обласного центру, бiльш критичними – особи середнього вiку.

Попри негативнi оцiнки стану справ загальнi очiкування серед жителiв областi швидше нейтрально-позитивнi. Кожен третiй-четвертий вважає, що стан справ в Українi та мiсцевостi покращиться наступного року. Переважна бiльшiсть (40 - 50%) думають, що ситуацiя не змiниться. Вiд 11% до 15% вважають, що вона погiршиться.

Вiйськовий конфлiкт на сходi України (79%) - найбiльша проблема загальнодержавного рiвня за оцiнками жителiв областi. Також, на думку опитаних, є значною проблема безробiття (47%). При цьому на особистiсному рiвнi опитаних швидше хвилюють низький дохiд та пiдвищення тарифiв на комунальнi послуги – по 51%. Безробiття, iнфляцiя та проблема низького доходу бiльш гостро вiдчуваються у селах, а проблеми тарифiв, медобслуговування та соцiального захисту бiльше турбують жителiв обласного центру.

70% вважають, що українська мова повинна бути єдиною державною. 13% пiдтримують надання росiйськiй мовi статусу офiцiйної в окремих регiонах, 11% - за надання росiйськiй статусу державної.

Близько половини (52%) вважають Росiю країною-агресором стосовно України. При цьому 30% – протилежної думки, 18% не змогли дати вiдповiдi.