У Кропивницькому хочуть встановити пам’ятник «Зустріч Пресвятої Діви Марії з Праведною Єлисаветою»

Перегляди: 1819

Пам’ятний знак «Зустріч Пресвятої Діви Марії з Праведною Єлисаветою» планують облаштувати у сквері біля торгового центру «Копілка» у Кропивницькому.

Про це сьогодні, 14 грудня, повідомили під час прес-конференції в CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Висота скульптурної композиції - орієнтовно чотири метри. Її виготовлять з бронзи методом литва.

Автор пам’ятного знаку – львівський скульптор Володимир Цисарик, вже відомий жителям Кіровоградщини як автор пам’ятника Володимиру Винниченку в обласному центрі, знаменитому фізику, лауреату Нобелівської премії Ігорю Тамму, піаністу Генріху Нейгаузу, Студентам усіх поколінь.

Головний архітектор проекту - Почесний громадянин міста, Заслужений архітектор України Віталій Кривенко.

Вартість комплексу – кілька мільйонів гривень. Наразі вдалося зібрати два мільйони. Долучитися до збору коштів пообіцяв і міський голова Андрій Райкович.

«Цей пам’ятник зробить наше місто ще цікавішим і гарнішим. Це біблійні події, які ми хочемо увіковічнити у бронзі. Ми відкрили у "Православній просвіті" спеціальний рахунок для збору коштів на створення комплексу і закликаємо долучитися всіх охочих – це добра справа», - сказав Почесний громадянин міста, голова наглядової ради ПАТ «НВП "Радій"», голова громадської організації «Громадсько-просвітницьке товариство "Православна просвіта"» Євген Бахмач.

«Коли ми дізналися, що є така ініціатива, то вирішили брати участь у цьому проекті з декількох точок зору. Перша – це духовна, друга – архітектурна, третя – історична. Вони всі дають можливість зробити наше місто кращим», - додав генеральний директор ПрАТ «Гідросила ГРУП» Юрій Тітов.

«Таких пам’ятних знаків, яким задумали цей, практично ми не знайшли. По-перше, такого трактування, як ми задумали, такого розміру, місця розташування, значимості в цілому для міста», - зауважив Почесний громадянин міста, заслужений архітектор України, головний архітектор проекту пам’ятного знаку «Зустріч Пресвятої Діви Марії з Праведною Єлисаветою» Віталій Кривенко.

Довідка. Свята Праведна Єлисавета – біблійна постать, мати Івана Хрестителя, двоюрідна сестра Діви Марії (матері Ісуса Христа). Історія Єлисавети описана в першій главі Євангелія від Луки. Єлисавета традиційно зображується літньою жінкою, яка чудесним чином зачала Івана в похилому віці. Основний епізод євангельської історії цієї героїні - зустріч Діви Марії та Єлисавети: Марія приходить відвідати свою вагітну кузину, і Єлизавета перша розповідає їй про майбутню долю:

«Коли ж Єлисавета зачула Маріїн привіт, затріпотала дитина в утробі її. І Єлизавета наповнилась Духом Святим, і скрикнула голосом гучним, та й прорекла: Благословенна Ти між жонами, і благословенний Плід утроби твоєї! І звідкіля мені це, що до мене прийшла мати мого Господа?» (Лк. 1:41-43).

Так Єлисавета дізналась, що її таємниця відкрита, але водночас і дізналась про секрет також уже вагітної на той час Марії та признала в ній матір Господа.